Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Snehové správy: Tešte sa, na Slovensku štartuje lyžiarska sezóna

Lyžiari sa spúšťajú z vrcholu svahu Interski počas lyžovačky na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo večerných hodinách sa k Štrbskému plesu pridajú Krahule, zajtra spúšťajú sezónu v Jasnej, v Litmanovej a na Donovaloch.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Tohtoročnú lyžiarsku sezónu odštartovalo ako prvé Štrbské Pleso – minulú sobotu. Dnes vo večerných hodinách sa k tomuto stredisku pridajú Krahule, zajtra spúšťajú sezónu v Jasnej, v Litmanovej a na Donovaloch.

Ďalšie areály zostávajú zatiaľ mimo prevádzky. Napríklad Roháče – Spálená ohlásili otvorenie budúci piatok, o deň neskôr sa k nim pridá Tatranská Lomnica a v závislosti od podmienok pravdepodobne aj ďalšie vysokohorské strediská.



Areály spúšťajú svahy postupne – na Štrbskom Plese bude od zajtra k dispozícii lanovka Mostíky a dva vleky, na Donovaloch štvorsedačka a jeden vlek, v Jasnej bude zjazdných päť svahov a na Chopku juh dva - v lokalite Srdiečko.

Litmanová a Krahule majú vysnežené hlavné zjazdovky. Snehovú vrstvu tvorí technický sneh, ale aj nové centimetre prírodného snehu. Tento týždeň ho pripadlo 15 až 20 centimetrov.

Akcie


3. 12. Chopok sever, Winter music opening – hudobný program k otvoreniu lyžiarskej sezóny v Jasnej

Lyžiarske podmienky



Slovensko
Štrbské Pleso – Interski 40 cm dobré
Donovaly 10 – 20 cm dobré
Krahule 30 cm veľmi dobré
Litmanová 30 cm veľmi dobré

Rakúsko
Flachau 0 – 90 cm velmi dobré
Hinterstoder 0 – 30 cm dobré
Hintertux 25 – 105 cm dobré
Ischgl – Samnaun 0 – 40 cm dobré
Kaunertal 20 – 80 cm dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 30 – 50 cm dobré
Kitzsteinhorn – Maiskogel 30 – 70 cm dobré
Obergurgl - Hochgurgl 0 – 35 cm dobré
Schladming Dachstein 0 – 100 cm dobré
Soelden 10 – 125 cm dobré
Stubai 5 – 100 cm dobré
Zell am See – Kaprun 5– 70 cm dobré

Švajčiarsko
Davos Klosters 0 – 30 cm dobré
Matterhorn Ski Paradise 0 – 110 cm dobré
Saas-Fee 0 – 145 cm dobré
Verbier 10 – 65 cm dobré

Francúzsko
Chamonix Mont-Blanc 0 – 150 cm dobré
Tignes 45 - 130 cm dobré
Val d'Isére 5 – 130 cm dobré
Val Thorens 85 – 150 cm dobré

Taliansko
Courmayeur 15 - 80 cm dobré
Livigno 15 - 40 cm dobré


Liptáci otvorili zimnú sezónu pre počasie netradične pod Chopkom



Netradične pod Chopkom otvorili dnes oficiálne zimnú turistickú sezónu na Liptove a Horehroní. Tradične sa sezóna začína rozsvietením vianočného stromčeka vo vrcholovej stanici lanoviek na Chopku vo výške 2024 metrov nad morom, dnes však plány narušilo nepriaznivé počasie s mimoriadne silným vetrom.

Najväčšou novinkou novej zimnej sezóny v Nízkych Tatrách je autobusová linka City bus, ktorá ľudí zvezie z hlavných centier turizmu priamo do Liptovského Mikuláša, ďalej to budú posilnené spoje bezplatnej dopravy Ski & Aqua bus, nová 15-miestna kabínková lanovka na južnej strane Chopka i ďalšie kilometre zasnežovaných trás.

"Nášmu stredisku doteraz chýbalo centrum s pešou zónou a obchodmi, na ktoré sú dovolenkári vo svete zvyknutí. Touto zimnou sezónou preto vstupujeme do prvej etapy projektu centra Jasná. Dnes sme pokrstili námestíčko s názvom World Cup Plaza, v týchto miestach sa počas svetového pohára v lyžovaní žien žrebovali štartovné čísla v slalome," uviedol riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.



Prepravu lyžiarov medzi strediskami zabezpečí aj počas aktuálnej zimnej sezóny bezplatná doprava Ski & Aqua busmi, Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov posilnila tieto spoje o 25 percent. "Naším dlhodobým cieľom je dotiahnuť dovolenkárov z hlavných centier turizmu aj do miest. Pilotne preto túto zimu štartujeme linku City bus, ktorá každú stredu počas sezóny zvezie turistov z Jasnej do Liptovského Mikuláša za zábavou, kultúrou či dobrým jedlom. Presný program ešte pripravujeme," uviedla PR manažérka OOCR Región Liptov Katarína Šarafínová.

Aj túto zimu spoja Tatry so svetovými metropolami letecké linky nízkonákladového dopravcu Wizz Air. Londýn s Popradom prepojí tromi letmi týždenne, lietadlo z lotyšskej Rigy priletí do Popradu každú sobotu. "Marketingovú kampaň sústredíme na naše ťažiskové trhy Slovensko, Poľsko a Česko, keďže obdobie prázdnin využívajú na pobyty na Liptove okrem domácich naši susedia z Česka a Poľska," skonštatovala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.