Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovensko má najviac robotických vysávačov na obyvateľa

Ilustračné foto Foto: robot-doma.cz

Dopyt po uvedenom domácom pomocníkovi je najmä medzi mladšími zákazníkmi do 30 rokov. Na robotické vysávače sa často pýtajú aj ľudia, ktorí chovajú domáce zvieratko.

Bratislava 24. januára (TASR) - Slovensko dlhodobo láme rekordy v nákupe špecifických výrobkov, akými sú robotické vysávače.

Podľa nákupných štatistík spoločnosti Electro World je predaj robotických vysávačov vzhľadom na počet obyvateľov na Slovensku a v Českej republike až trikrát vyšší ako napríklad vo Veľkej Británii alebo v Taliansku. Oproti Škandinávii, kde tieto výrobky patria k marginálnemu tovaru, sú rozdiely ešte väčšie.

Dopyt po uvedenom domácom pomocníkovi je najmä medzi mladšími zákazníkmi do 30 rokov. Na robotické vysávače sa často pýtajú aj ľudia, ktorí chovajú domáce zvieratko. Roboty im dokážu týždenne ušetriť hodiny vysávania a čistenia. Naopak, rodiny s deťmi uprednostňujú skôr klasické ručné vysávače.

Mohlo by sa zdať, že kúpou menších domácich pomocníkov sa snažíme ušetriť, ale nie je to tak. "Cena robotických vysávačov je v priemere vyššia ako cena klasického ručného vysávača, hoci roboty v posledných rokoch výrazne zlacneli," uviedol Erik Bednárik z Electro World.

V porovnaní s inými európskymi krajinami nešetríme ani na mobilných telefónoch či mp3 prehrávačoch. Za technické vychytávky sme ochotní v priemere zaplatiť viac ako v strednej či severnej Európe, a to aj napriek rozdielom v platoch. Naopak, chladničky si vyberáme skôr lacnejšie.