Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Slovenskí školáci zvíťazili v medzinárodnej súťaži Mladí hrdinovia

Foto: Mladí hrdinovia

Súťaž Mladí hrdinovia (Young Heroes) vyzvala tímy škôl a komunitných centier, aby sa zapojili do zveľaďovania svojho životného prostredia alebo podpory svojej komunity.

Bratislava 28. júna (OTS) - Tento týždeň boli vyhlásené výsledky a dva slovenské projekty, jazykové centrá angličtiny pre deti v Ivanke pri Dunaji a v Nitre, obsadili prvé dve priečky. Tretie miesto získali žiaci z Bosny a Hercegoviny. Do súťaže sa zapojilo takmer 145 projektov z 23 krajín celého sveta. Srdečne blahoželáme všetkým našim Mladým hrdinom, ktorí sa do súťaže aktívne zapojili!

Foto: Mladí hrdinovia
Víťazom svetovej súťaže sa stal tím v Ivanke pri Dunaji s projektom Reusable Bags – Znovu využiteľné tašky. Žiaci prišli s nápadom vytvoriť si vlastné recyklované a umývateľné tašky, pričom použili odpadový materiál zo svadieb a večierkov. Školáci potom rozdávali tieto tašky ľuďom žijúcim v ich obci a jej okolí a tí si rýchlo zvykli a využívajú tieto opakovane použiteľné tašky namiesto neekologických plastových. Projekt sa stal veľkým hitom a študenti dúfajú, že aj vďaka výhre v súťaži Young Heroes v ňom budú môcť pokračovať a rozdávať ešte mnoho ďalších opakovane použiteľných tašiek, ktoré pomôžu nášmu životnému prostrediu.

Druhým víťazným tímom sa stali žiaci z Nitry s projektom Small Hands Can Clean the World – Malé ruky dokážu očistiť svet. Ich cieľom bolo naučiť deti a ich rodičov, aby si po sebe zbierali odpadky a triedili ich. Najprv o projekte informovali rodičov a rozdali modré, žlté a čierne igelitové vrecká. Vytvorili si svoje vlastné malé tímy, ktoré zbierali odpadky vo svojom okolí, fotografovali a posielali obrázky do súťaže. Druhým krokom bolo veľké vyčistenie mesta Nitra, kde žije väčšina z nich.

Foto: Mladí hrdinovia
Tešíme sa, že vyhrali práve slovenské projekty a ukázali, že nezáleží na tom, či ste dospelí alebo len dieťa. Dôležité je ukázať, že keď je nápad a chuť meniť veci k lepšiemu, na veku, výške či iných zručnostiach vôbec nezáleží. Všetci naši žiaci sú našimi mladými hrdinami, ktorí dokázali, že im spoločne záleží na okolí, v ktorom vyrastajú,“ teší sa z úspechu Katalin Deák, master franchisor jazykovej školy angličtiny pre deti Helen Doron na Slovensku.

Do súťaže sa zapojilo takmer 145 projektov z 23 krajín celého sveta. Deti sa snažili pomôcť ochrániť ohrozené druhy zvierat, podporiť čítanie kníh u detí, získať peniaze na špeciálne pomôcky pre choré detičky, pomôcť znevýhodneným skupinám osôb – starým ľuďom či bezdomovcom, či zveľadiť životné prostredie, v ktorom žijú. Edukačná skupina, ktorá pôsobí po celom svete, ním chcela osloviť deti a mládež do aktivít, ktoré pomôžu ich okoliu a zlepšia či ochránia životné prostredie, v ktorom žijú.