Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slovenka v Taliansku:Ľudia volajú o pomoc baterkou,keď počujú vrtuľník

Záchranári a miestni obyvatelia prehľadávajú ulice po zemetrasení v mestečku Visso v strednom Taliansku vo štvrtok 27. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Slovenka Martya Janyšková opísala súčasnú situáciu v Taliansku potom, ako ho minulý týždeň zasiahlo zemetrasenie.

Bratislava/Rím 24. januára (TASR) – Situácia na mnohých miestach stredného Talianska, ktoré minulý týždeň postihli otrasy zeme, čoho dôsledkom bolo aj zasypanie horského hotela Rigopiano lavínou, je stále znepokojujúca a plná napätia. Podľa miestnej obyvateľky pochádzajúcej zo Slovenska Marty M. Janyškovej bola v epicentre vyhlásená červená zóna a viaceré mestá v oblasti boli vyľudnené, napr. Accumoli, Castelluccio, Arquata del Tronta, Amatrice, Visso, Ussita, Castelsantangelo sul Nera, Capitignano či Montereale.

"K mestečku Norcia, kde minulý týždeň pricestoval kontajner s humanitárnou pomocou zo Slovenska, je prístupná len jedna cesta. Každý prístupový vchod z hlavnej cesty, ako napr. zo štátnej cesty Salaria, je nielenže neupravený, zasypaný niekde i dvojmetrovou prikrývkou snehu, ale od hlavnej cesty je 24 hodín strážený vojskom," opisuje situáciu pre TASR Janyšková s tým, že niektoré obce, ako Pescara del Tronto, boli po zemetrasení "totálne zmetené" z povrchu zeme.

Najviac zasiahnuté sú podľa jej informácií štyri talianske regióny, a to Abruzzo, Marche, Lazio a Umbria. Najhoršie je na tom provincia Teramo v regióne Abruzzo, kde ešte v pondelok (23.1.) bolo okolo 6000 ľudí. V niektorých horských oblastiach v provincii L'Aquila, v mestečkách ako Castelli, Isola del Gran Sasso d'Italia či Campotosto sa ešte aj dnes nachádzajú obydlia, v ktorých sa pre sneh nedajú údajne otvoriť ani vchodové dvere.



Okrem snehu však niektoré oblasti ohrozovali podľa Slovenky aj povodne, napr. po delte rieky Pescara prameniacej pri obci Montereale, v jednom z epicentier zemetrasenia. V súvislosti s topiacim sa snehom a množstvom vody začali podľa Janyškovej pomaly vypúšťať priehradu pri jazere Campotosto, v provincii Aquila, nachádzajúce sa medzi mestami Campotosto, Capitignano a L'Aquila.

Na archívnej snímke záber na Taliansko postihnuté zemetrasením.
Foto: TASR/AP


"Najväčšie umelé jazero v Abruzzo spolu s troma priehradami vzniklo v tridsiatych rokoch a vtedy nikto zo staviteľov nevedel, že sa stavia priamo na aktívnej tektonickej doske, ktorá je zodpovedná za naše zemetrasenia," približuje Slovenka.

Najhoršie celú situáciu zvládajú a vnímajú predovšetkým starší a bezvládni ľudia, keďže Taliansko je známe pre svoju "longevita", 80 percent populácie apeninských obcí tvoria práve títo obyvatelia, ktorí potrebujú lieky či dialýzu, alebo majú ťažkosti s komunikáciou.

"V provincii Teramo pri obci Giulianova, kde sú niektoré obydlia už vyše týždňa odrezané od civilizácie a elektriny a cesty zasypané troma metrami snehu, sme mali možnosť pozorovať, ako niektorí obyvatelia volajú o pomoc s obyčajnou baterkou, keď počuli nad strechou domu lietať helikoptéru štátnej polície," opisuje Janyšková.

Akonáhle je totiž pre políciu možné, krúži nad pohorím a dolinami Apenín, hľadá okrem iného rôzne signály o pomoc a ak vrtuľník nemôže pristáť, vyhadzujú škatule s jedlom a pitnou vodou. Okrem jedla a vody či elektriny je problém aj s liekmi, benzínom či naftou. Podľa Janyškovej si tu však ľudia neustále vzájomne pomáhajú.

Zároveň ale upozorňuje, že v posledných dňoch sa málo pozornosti venovalo zvieratám, ktoré ostali pod troskami a v mrazoch. Práve tieto regióny boli totiž podľa nej známe nielen turizmom olivovým olejom či vínom, ale aj produktmi z domáceho dobytka. "V číslach asi 3000 poľnohospodárskych podnikov s viac ako 100.000 kusmi dobytka. Zvieratá sú bez jedla alebo vody," hovorí Janyšková. Pre preživšie zvieratá a dobytok sa tak urgentne a núdzovo hľadajú voľné prístrešky či stajne.