Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slnečnice podporia deti z detských domovov

Najväčší rezidenčný developer CRESCO GROUP totiž od novembra tohto roka spustil spoluprácu s programom Buddy Foto: CRESCO GROUP

Každý predaný byt v novej mestskej štvrti Slnečnice v Bratislave podporí deti z detských domovov.

Bratislava 19. decembra (OTS) - Najväčší rezidenčný developer CRESCO GROUP totiž od novembra tohto roka spustil spoluprácu s programom Buddy. Ten od roku 2006 hľadá dobrovoľníkov pre deti z detských domovov, s ktorými deti nielen zmysluplne trávia čas, ale vytvárajú i dlhodobé priateľstvá. Práve tie im pomôžu zaradiť sa do bežného života po opustení detského domova.

Pomôcť deťom z detských domovov plnohodnotne sa zaradiť do spoločnosti má obrovský celospoločenský význam. Aj preto sme veľmi radi, že sa nám podarilo spojiť značku Slnečnice s programom Buddy. Z každého predaného bytu v Slnečniciach venujeme programu 50 eur. Vlani si každý desiaty byt v Bratislave kúpili ľudia v Slnečniciach, čo bolo 565 bytov. Tešíme sa, že vďaka našej podpore bude mať päť mladých ľudí svojho Buddyho, a tým silnú podporu na svojej ceste pri osamostatňovaní sa v živote,“ uviedol Ján Krnáč, výkonný riaditeľ najväčšieho rezidenčného developera na Slovensku CRESCO GROUP.

Prečo vznikol program Buddy? Takmer 5 000 detí na Slovensku vyrastá v detských domovoch. Ústavná starostlivosť im však nedokáže dať to, čo potrebujú najviac – blízky vzťah s dospelým, ktorý by sa im pravidelne, dlhodobo a nezištne venoval. Nemajú tak dospelé vzory, ktoré by im ukázali, ako sa vyrovnať s problémami vonkajšieho sveta, a po odchode z detského domova tak často žijú na okraji spoločnosti.

Skutočné a dlhodobé vzťahy s dospelými majú výrazne pozitívny vplyv na vývoj traumatizovaných detí. V detských domovoch sa síce stretávajú s dospelými – vychovávateľmi, psychológmi, sociálnymi pracovníkmi, učiteľmi, tých však priamo alebo nepriamo platí štát za to, že im venujú pozornosť. Vďaka vzťahu s Buddym majú po opustení detského domova väčšiu šancu na dôstojný život, zaradenie sa do spoločnosti, prácu a bývanie,“ dodal zakladateľ programu Buddy Ladislav Kossár.

Momentálne je v projekte Buddy zapojených 85 dvojíc prevažne z Bratislavského kraja a západného Slovenska. Záujem detských domovov, detí a dobrovoľníkov však stále rastie, a tak sa Buddy snaží pripravovať stabilnú platformu pre svoj rozvoj a rast, aby mohol pomáhať ešte väčšiemu počtu detí.

Preto je finančná podpora spoločnosti CRESCO GROUP veľmi dôležitá. Výberom dobrovoľníka sa totiž naša práca nekončí. Dobrovoľníci podstupujú mnohé povinné školenia a sedenia s psychológmi tak, aby dieťa a ich vzťah dostali maximum kvalitnej podpory,“ vysvetľuje Ladislav Kossár.

Vďaka finančnej podpore Slnečnice/ CRESCO GROUP má dnes Buddyho, parťáka, podporu a predovšetkým priateľa, 5 detí na jeden rok. Tie teraz majú šancu na lepší život a plnohodnotné zapojenie sa do spoločnosti.