Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

HISTÓRIA: Slnečné okuliare dobyli svet

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš.

V letných horúčavách hľadáme tieň stromu, vodu a slnečné okuliare na hlave alebo v taške. Ak sa chcete dozvedieť ako sa využiť táto ochrana očí napríklad v súdnictve, čítajte ďalej.

Bratislava 24.júna (Teraz.sk) - O oku sa hovorí, že je oknom do duše. Aj vzácneho, milého človeka, zviera, vec či spomienku si strážime ako oko v hlave. Odborníci vedia z oka vyčítať zdravotný stav človeka. Mnohí si dávajú pozor na výraz očí, aby neprezradili iným ľuďom svoje utajené myšlienky. Sudcovia v starej Číne koncom 12. storočia boli dokonca takí dômyselní, že "slnečnými" či skôr v tomto prípade "pracovnými" tmavými okuliarmi bránili účastníkom procesu, aby im videli do očí a vyčítali z nich rozsudok. Či to účinne pomohlo nevedno, sudcovia v moderných časoch však nosia počas pojednávania len okuliare dioptrické.

Ochrana zraku a s ním spojené slnečné okuliare sa uplatnili v minulosti v armáde. Stránka www.museusl.sk uvádza, že prvú masovú objednávku "slnečných" okuliarov zadal francúzsky generál neskôr cisár Napoleon Bonaparte pre vojakov na výpravu do Egypta, ktorých čakal náročný pochod horúcou púšťou. Vzhľadom na rozvinutú výrobu dioptrických okuliarov v Európe (neskôr ich nosil aj sám Napoleon), nemohlo byť vybavenie objednávky "zadymených skiel" problémom.

Odraz minaretu mešity na slnečných okuliaroch zamaskovaného palestínskeho ozbrojenca, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Ochrana očí pred slnkom naberala na dôležitosti, keď sa ľudia vybrali objavovať krajiny s extrémnou klímou. K obľúbenosti slnečných okuliarov prispeli bohatí turisti z Európy a Severnej Ameriky na cestách, stačí si spomenúť na filmové spracovanie príbehov kráľovnej anglickej detektívky A. Christieovej z Egypta a Blízkeho východu. Skutočný masový záujem a otvorenie trhu prišlo až s rokom 1929 a americkým podnikateľom Samom Fosterom. Ten predával okuliare na plážach Atlantic City a New Jersey. Záujem o ne prejavili filmové hviezdy v Hollywoode, potrebovali si chrániť oči pred silným svetlom reflektorov v štúdiu. Pamätáte si vojenských pilotov z druhej svetovej vojny? Nosili okuliare v kokpite v boji proti slnku a odrazom svetla a ich šviháckejšia verzia je medzi verejnosťou doteraz veľmi populárna. Slnečným okuliarom sa nevyhli ani nacistickí vojnoví zločinci počas procesu v nemeckom Norimbergu po skončení druhej svetovej vojny. Priebeh procesu a výpovede obžalovaných a svedkov sa natáčal pre potreby Spojencov na kamery a v pojednávacej miestnosti mali vtedy také silné reflektory, že obžalovaným ponúkli slnečné okuliare.

Herečka A. Hepburnová a slnečné okuliare



Slnečné okuliare rovnako ako ich sestry dioptrické okuliare sa vďaka farbám a materiálom pre rámy a sklá stali zakrátko súčasťou imidžu človeka. Krehká herečka a modelka so šibalskými očami Audrey Hepburnová sa zapísala do histórie filmu a módy najmä v 60. rokoch 20. storočia a prispela ku značnej popularite slnečných okuliarov u žien. V klasickej romantickej komédii Raňajky u Tiffanyho sa objavila ako mladá dáma v jednoduchých čiernych šatách od návrhára Givenchyho, v slnečných okuliaroch a veľkým čiernym klobúkom a bielou stuhou. Svet bol očarený a Hepburnovej okuliare, účes a šaty z filmu sa stali hitom. Séria novodobej klasiky sci-fi filmov Matrix mala od romantiky na míle ďaleko, ale každý divák vie opísať trojicu agentov Matrixu - čierny oblek, kravata ... a typické slnečné okuliare.

Na snímke slnečné okuliare pápeža Jána Pavla II.
Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta


V súčasnosti nosí slnečné okuliare takmer každý, neodolajú im korunované hlavy, pápeži, vrcholoví športovci, ochrankári ani predstavitelia podsvetia a podvodníci, ktorí vedia svetové značky okuliarov sfalšovať a predávať za babku pod rukou. Vyberte si teda kvalitné okuliare s UV filtrom, ktoré vám pristanú a ochránia oči.