Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Sex zaradili Slováci v rámci životných hodnôt na tretiu priečku

Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu ženy veria v lásku na celý život viac ako muži. Štyridsať percent mužov preferuje monogamný vzťah s občasnými úletmi, s pribúdajúcim vekom je tento typ vzťahu u mužov populárnejší.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Sex zohráva v živote Slovákov značný význam. V rebríčku životných hodnôt ho radia na tretie miesto, hneď po rodinnom zázemí, práci a peniazoch.

Ako ďalej ukázal internetový prieskum realizovaný na vzorke 8237 ľudí v priemernom veku 30 rokov, Slováci majú sex bez ohľadu na pohlavie každý druhý alebo tretí deň a najdôležitejšie pre jeho úspešnosť je vzrušujúci partner či partnerka alebo predohra.

Odpovede respondentov tiež odhalili, že ženy veria v lásku na celý život viac ako muži. Štyridsať percent mužov preferuje monogamný vzťah s občasnými úletmi, s pribúdajúcim vekom je tento typ vzťahu u mužov populárnejší. Naopak, až 58 percent žien verí v monogamný vzťah a lásku až za hrob. Aj medzi nimi sa však s pribúdajúcim vekom nájdu také, ktoré partnera podvedú s iným. Najviac neverných Slovákov a Sloveniek je podľa prieskumu starších ako 36 rokov.

Stereotypnosť môže byť podľa sexuologičky Danice Caisovej veľmi obohacujúca, keďže dáva pocit istoty, že vzťah je stále rovnaký aj po 30 rokoch. Na druhej strane však poukázala na to, že môže dôjsť k problému, pokiaľ si ľudia neuvedomia fyziológiu starnutia. V rámci oživenia vzťahu radí siahnuť aj po kreativite, ako pripomenula, napríklad bozkávanie sa v dlhodobých partnerstvách zanedbáva. "Ako keby to bolo nedôležité a myslím, že bozkávanie môže byť mimoriadne kreatívne," doplnila.

Sexuológovia razia postoj, že všetko, čo partnerskej dvojici vyhovuje a nepohoršuje okolie, je dovolené. V prípade problémov v partnerskom živote možno vyhľadať aj odborníka. Podľa Caisovej slov sa problémy ľudí, ktorí prichádzajú do ordinácie, dajú rozdeliť na dva typy, a to somatosexuálne, keď dochádza napríklad k problémom s erekciou, a psychosexuálne problémy, keď dochádza k partnerským nezhodám a nesúladu.

Prieskum realizovaný agentúrou Comm s podporou firmy Pfizer potvrdil, že Slováci viac snívajú ako experimentujú. Napríklad sex v trojici väčšina ľudí neskúsila a ak áno, tak väčšinou po 26. roku života. Viacerí muži (22 percent) o ňom snívajú a chceli by si ho užiť v prípade príležitosti. Slovenky, naopak, takéto sny v takom rozsahu nemajú.