Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Šéf internetovej firmy Yahoo S. Thompson odstúpil pre lož o vzdelaní

Foto: TASR/AP

Firma Yahoo síce oficiálny dôvod odchodu Thompsona z vedenia neuviedla, avšak je jednoznačné, že dôvodom sú zavádzajúce informácie o vzdelaní, ktoré Thompson uvádzal vo svojom životopise.

New York 14. mája (TASR) - Internetová spoločnosť Yahoo prišla v krátkom čase o ďalšieho šéfa, keď odstúpil zo svojho postu výkonný riaditeľ Scott Thompson. Ten pritom najvyššiu funkciu v spoločnosti prevzal iba v januári, keď do nej nastúpil z internetovej aukčnej siene eBay.

Firma Yahoo síce oficiálny dôvod odchodu Thompsona z vedenia neuviedla, avšak je jednoznačné, že dôvodom sú zavádzajúce informácie o vzdelaní, ktoré Thompson uvádzal vo svojom životopise. Vo funkcii ho dočasne nahradí Ross Levinsohn, ktorý doteraz pôsobil na poste šéfa Yahoo pre médiá a reklamu.

Thompson v životopise uvádzal, že na Stonehill College pri Bostone získal okrem účtovníctva aj titul z informatiky, čo sa neskôr ukázalo ako nepravdivé. Na klamstvo prišiel nespokojný akcionár Yahoo Daniel Loeb, ktorý o tom začiatkom mája informoval správnu radu. Jeho hedžový fond Third Point kontroluje v Yahoo 5,8-% podiel a je jedným z najväčších akcionárov internetovej spoločnosti.

Súbežne s odchodom Thompsona odíde aj predseda správnej rady Roy Bostock a ďalší štyri riaditelia. Pôvodne plánovali odísť ku koncu roka, najnovšia situácia však ich plány urýchlila. Všetci totiž súhlasili s vymenovaním Thompsona za nového šéfa a najnovšie odhalenie tak poškodilo aj ich reputáciu. Tri miesta v správnej rade dostanú teraz Loeb, s ktorým tak Yahoo ukončila spory, a jeho dvaja spojenci, bývalý riaditeľ MTV Networks Michael Wolf a odborník na reštrukturalizácie firiem Harry Wilson. Loeb tak získa silnú pozíciu na ovplyvňovanie ďalšej stratégie firmy.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a server BBC.