Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Ženy, ktoré šoférujú, riskujú poškodenie vaječníkov

Saudská Arábia je jedinou krajinou sveta, kde majú ženy zakázané viesť automobil - a to tak Saudskoarabky ako aj cudzinky. Foto: TASR/AP

Dnes to vyhlásil vysokopostavený saudskoarabský klerik šajch Sálih al-Luhajdán.

Rijád 29. septembra (TASR) - Ženy, ktoré šoférujú, riskujú poškodenie svojich vaječníkov a splodenie detí s klinickými problémami, vyhlásil dnes vysokopostavený saudskoarabský klerik šajch Sálih al-Luhajdán.

Vyslovil sa tak proti aktivistom, ktorí sa pokúšajú ukončiť platné pravidlá, podľa ktorých si v krajine môžu za volant sadnúť len muži.

Kampaň vyzývajúca ženy, aby sa postavili na odpor proti zákazu v protestnom zhromaždení organizovanom na 26. októbra, sa za uplynulý týždeň prostredníctvom internetu rýchlo rozšírila a získala podporu niektorých vplyvných aktivistiek.

Al-Luhajdán ako jeden z 21 členov rady islamských učencov môže uvaliť fatwu či vyhlásiť náboženský dekrét; je aj poradcom vlády a má množstvo stúpencov aj medzi ostatnými vplyvnými konzervatívcami, píše Reuters.

"Ak žena šoféruje auto, nielen z čírej nevyhnutnosti, môže to mať negatívne fyziologické dôsledky; praktické a fyzilogické lekárske štúdie preukazujú, že to automaticky vplýva na vaječníky a tlačí panvu nahor," citovala klerika v piatok webová stránka Sabq.org. "Preto sa domnievame, že tie, ktoré pravidelne šoférujú, majú deti s klinickými problémami rôzneho stupňa," dodal.

Zákaz šoférovania pre ženy nie je podporený žiadnym špecifickým zákonom, iba mužom sa však v krajine vydávajú vodičské preukazy, píše Reuters. Ženy môžu byť pokutované za jazdu bez vodičského oprávnenia, v minulosti ich však aj zadržali a súdili pre obvinenia z politických protestov.