Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Prvé sobáše homosexuálov sa konali aj v americkom štáte Maine

Jamous Lizotte (vľavo) a Steven Jones pózujú so svojím sobášnym listom 29. decembra 2012 v meste Portland, v americkom štáte Maine. Prvé homosexuálne páry sa dnes zosobášili v americkom štáte Maine, kde legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia schválili občania v novembrovom referende. Foto: TASR/AP Photo

Štáty Washington, Maine a Maryland sa stali prvými v USA, ktoré priznali v referendách gayom a lesbičkám právo uzavrieť manželstvo.

Portland 29. decembra (TASR) - Prvé homosexuálne páry sa dnes zosobášili v americkom štáte Maine, kde legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia schválili občania v novembrovom referende.

Príslušný zákon vstúpil do platnosti dnes presne minútu po polnoci miestneho času. Pred radnicou v Portlande, najväčšom meste Maine, už od rána napriek mrazivému počasiu čakalo v rade viac ako desať homosexuálnych párov. Na nápor záujemcov sa pripravili úrady aj v ďalších mestách štátu Maine.

Štáty Washington, Maine a Maryland sa stali prvými v USA, ktoré priznali v referendách gayom a lesbičkám právo uzavrieť manželstvo. Vo Washingtone legislatíva oficiálne platí od 9. decembra, zatiaľ čo v Marylande vstúpi do platnosti od budúceho utorka.

Verejná mienka v USA sa v poslednom čase postupne posúva v prospech povolenia sobášov homosexuálov, ktoré už v šiestich štátoch a v hlavnom meste Washington zlegalizovali zákonodarné zbory alebo súdy - dosiaľ však nie referendá. V ďalších 31 štátoch naopak prijali zmeny ústavy zakazujúce sobáše osôb rovnakého pohlavia.

Prieskum inštitútu Pew Research Center v októbri ukázal, že 49 percent Američanov súhlasí s manželstvami homosexuálov, pokým 40 percent s nimi nesúhlasí. Prezident Barack Obama sa v máji stal prvým šéfom Bieleho domu, ktorý povedal, že párom rovnakého pohlavia by mali povoliť sobáše.

Najvyšší súd USA 7. decembra oznámil, že sa bude po prvý raz zaoberať otázkou manželstiev homosexuálov. Posudzovať bude konkrétne dve žaloby proti zákonom definujúcim manželstvo ako výlučne zväzok muža a ženy.