Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Projekt slovenskej študentky uspel na najprestížnejšej súťaži na svete

Janka Čornáková Foto: Amavet

Súťaž sa konala v dňoch 8. až 13. mája v Phoenixe v USA, kde spolu s úspešnou zástupkyňou slovenských študentov súťažilo viac ako 1750 talentovaných mladých ľudí z celého sveta.




Prešov 19. mája (Teraz.sk) - Sedemnásťročná Janka Čorňáková z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove získala na najprestížnejšej projektovej súťaži na svete Intel ISEF 2016 vynikajúce štvrté miesto. V kategórii Rastlinné vedy uspela s projektom Potenciálne využitie sekundárnych rastlinných metabolitov v ochrane rastlín proti parazitom.

Súťaž sa konala v dňoch 8. až 13. mája v Phoenixe v USA, kde spolu s úspešnou zástupkyňou slovenských študentov súťažilo viac ako 1750 talentovaných mladých ľudí z celého sveta. V silnej konkurencii amerických a ázijských projektov sa podarilo presadiť aj 12 európskym projektom, okrem Nemecka, Ruska, Francúzska, Holandska, či Veľkej Británii aj jednému zo Slovenska. Janke, ktorú pripravovala na súťaž učiteľka biológie Miriam Feretová, blahoželáme a ďakujeme za úžasnú reprezentáciu školy, mesta aj krajiny, povedala pre ŠkolskyServis.sk zástupkyňa riaditeľa Gymnáziua a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove Vlasta Kopčáková.

Úspešná reprezentácia Slovenska v americkom Texase
Foto: Amavet


V dňoch 26. apríla až 2. mája Miriam Feretová a Samuel Smoter reprezentovali prešovské gymnázium a Slovensko na súťaži v USA. Len šestnásťroční stredoškoláci majú za sebou svetový úspech. Ich um predčil mnohých rovesníkov a slovenská vlajka viala na počesť dvoch bronzových umiestnení na prestížnej celosvetovej projektovej olympiáde I-SWEEEP, International Sustainable World (Energy, Engineering & Environment) Project Olympiad v Houstone, štát Texas v USA. Súťaže sa zúčastnili ako víťazí národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý už 18 rokov organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku.



Na Slovensku máme študentov, ktorí úžasne reprezentujú našu krajinu a myslím si, že by si študenti zaslúžili pozornosť médií aj ocenenie, dodala na záver zástupkyňa riaditeľa Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša Vlasta Kopčáková.