Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Diana, princezná z Walesu, bola jednou z najznámejších žien sveta

Diana, princezná z Walesu, prvá manželka následníka britského trónu princa Charlesa, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Diana, prezývaná aj Lady Di, rodným menom Diana Frances Spencerová, sa narodila 1. júla 1961 v  Sandringhame vo východoanglickom grófstve Norfolk v aristokratickej rodine.

Londýn 18. augusta (TASR) – Diana, princezná z Walesu a prvá manželka následníka britského trónu princa Charlesa, bola svojou prirodzenosťou a charitatívnymi aktivitami jednou z najznámejších žien sveta.

Diana, prezývaná aj Lady Di, rodným menom Diana Frances Spencerová, sa narodila 1. júla 1961 v  Sandringhame vo východoanglickom grófstve Norfolk v aristokratickej rodine. Bola tretím zo štyroch detí lorda Johna Spencera z Althorpu a lady Frances Rocheovej. Detstvo strávila s bratom a dvoma sestrami na panstve v Park House v obci Sandringham. V roku 1969 bola po rozvode rodičov spolu so súrodencami zverená do opatery svojho otca.

Školu Diana Spencerová navštevovala v Riddlesworth Hall v Norfolku a následne, spolu s dvoma staršími sestrami Sarah a Jane, dievčenskú internátnu školu vo West Heath (West Heath Girls' School) v Sevenoaks v grófstve Kent.

Štúdium ukončila na Institut Alpin Videmanette - súkromnej dievčenskej škole vo švajčiarskom Rougemonte, kde absolvovala hodiny lyžovania, varenia, módy a francúzštiny. Po skončení školy krátky čas pracovala ako vychovávateľka v materskej škôlke v Londýne.

S britským princom Charlesom sa po prvý raz stretla v roku 1977 ako 16-ročná. V tom čase princ Charles dvoril jej staršej sestre Sarah. Vzťah medzi Dianou a Charlesom sa rozvinul v roku 1980. O rok neskôr, 24. februára 1981, oficiálne oznámil kráľovský dvor ich zasnúbenie, pričom svadba sa konala 29. júla 1981 v Katedrále sv. Pavla v Londýne. Diana s Charlesom krátko nato strávili svadobnú cestu v Hampshire a následne na kráľovskej jachte Britannia v Stredozemnom mori.

Prvý syn William Arthur Philip Louis sa mladomanželom narodil 21. júna 1982 a druhý, Henry Charles Albert David, prišiel na svet 15. septembra 1984.

V druhej polovici 80. rokov minulého storočia sa medzi Dianou a Charlesom začali objavovať prvé vážne manželské nezhody. Manželia sa rozchádzali aj v záujmoch: Charlesovou vášňou boli kone, konské pólo, záhradníctvo a architektúra, Dianine záujmy tvorila popová hudba a móda. Odlúčenie manželskej dvojice oznámil oficiálne v Dolnej snemovni britského parlamentu vtedajší premiér John Major 9. decembra 1992.

Manželstvo princa Charlesa a princeznej Diany bolo ukončené po 15 rokoch dňa 28. augusta 1996, keď obaja dostali dekrét o rozvode. Aj po rozvode ostala Diana oficiálne členkou kráľovskej rodiny - ako matka následníka britského trónu v druhej línii.

Princezná Diana bola známa svojimi dobrovoľníckymi aktivitami. Mala patronát nad mnohými charitatívnymi organizáciami, pričom okrem iného zorganizovala verejnú charitatívnu dražbu svojich 79 šiat, v apríli 1987 (v rámci kampane proti chorobe AIDS) sedela pri posteli človeka nakazeného vírusom HIV a hladkala mu ruku.

V januári 1997 navštívila angolskú nemocnicu, v ktorej povzbudzovala ľudí zranených nášľapnými mínami. Podobnú aktivitu absolvovala počas troch dní od 9. augusta 1997 v Bosne a Hercegovine.

Jej dobročinnosť a humanitárne aktivity ocenili na osobnom stretnutí aj Matka Tereza a pápež Ján Pavol II.

Posledným Dianiným partnerom bol Emad El-Din Mohamed Abdel Muna'im Al-Fayed, prezývaný Dodi, syn multimilionára Mohameda Al-Fayeda. Šťastie Diany a Dodiho netrvalo dlho, pretože 31. augusta 1997 sa Diana a jej partner smrteľne zranili pri automobilovej nehode v Paríži.

Oficiálny pohreb Diany sa konal 6. septembra 1997 vo Westminsterskom opátstve. Pochovaná je v Althorp Parku, grófstvo Northamptonshire, na malom ostrovčeku uprostred jazera, cestu ku ktorému lemuje 36 dubov (podľa jej dožitých rokov).

Charles, princ z Walesu, je prvým následníkom na trón v Spojenom kráľovstve. Z jeho prvého manželstva s Dianou, princeznou z Walesu, pochádza princ William, vojvoda z Cambridge, ktorý je druhým následníkom v poradí na britský trón.


Výberová chronológia manželstva princa Charlesa a princeznej Diany.

14. novembra 1948 – Narodil sa Charles, princ z Walesu.

1. júla 1961 - Narodila sa Diana Frances Spencerová ako tretie zo štyroch detí lorda a lady Althorpovcov.

1977 – Diana sa stretla s princom Charlesom v rodinnom sídle Althorpovcov počas poľovačky, na ktorú bol pozvaný. Charles dvoril jej staršej sestre Sarah.

1980 - Medzi Dianou a Charlesom sa rozvinul romantický vzťah.

24. februára 1981 – Oznámili zasnúbenie Diany a Charlesa.

29. júla 1981 – Charles a Diana sa zosobášili v Katedrále Sv. Pavla v Londýne.

21. júna 1982 - Narodil sa ich prvý syn William Arthur Philip Louis. Diana trpela popôrodnou depresiou.

15. septembra 1984 - Narodil sa druhý syn Charlesa a Diany, Henry Charles Albert David.

1985 - Rozšírili sa prvé správy o nezhodách v kráľovskom manželstv

1986 - Kráľovská dvojica si plnila svoje verejné povinnosti, ale v súkromí začala viesť oddelený život.

9. decembra 1992 - Vtedajší britský premiér John Major oznámil v Dolnej snemovni britského parlamentu odlúčenie dvojice.

20. decembra 1995 - Buckinghamský palác potvrdil, že kráľovná Alžbeta II. napísala Charlesovi i Diane list a požiadala ich, aby sa rozviedli.

28. februára 1996 - Diana súhlasila s návrhom na rozvod.

4. júla 1996 - Charlesovi právnici predložili Diane podmienky rozvodu.

12. júla 1996 - Charles a Diana súhlasili s podmienkami rozvodu. Diana získala usadlosť v hodnote 17 miliónov libier, ale zbavili ju titulu Vaša kráľovská Výsosť.

28. augusta 1996 - Diana a Charles dostali dekrét o rozvode, ktorým sa ukončilo ich 15-ročné manželstvo.

31. augusta 1997 - Diana zomrela na smrteľné zranenia, ktoré utrpela pri automobilovej nehode v Paríži len niekoľko hodín pred plánovaným návratom do Británie.

9. apríla 2005 – Korunný princ Charles uzavrel manželstvo so svojou dlhoročnou láskou Camillou Parker-Bowlesovou.