Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Predchádzať vyhoreniu možno podľa psychologičky najmä komunikáciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníčka odporúča ľuďom, ktorí sa chcú vyhnúť syndrómu vyhorenia, aby nepripisovali veciam väčší význam než majú.

Bratislava 25. marca (TASR) – Jedných zo základných pravidiel, ktoré pomáhajú vyvarovať sa vzťahovému vyhoreniu, je komunikácia. "Nenechávajte si pre seba, čo vás trápi. Partner to predsa nemusí vidieť rovnako. Zvoľte správny tón, slová a čas," povedala pre TASR psychologička z Polikliniky Jána Jonáša v Bratislave Beatrice Tkáčová.

"Pokiaľ syndróm vyhorenia partneri ignorujú, respektíve si ho vo vzťahu ani neuvedomia, môže im spôsobiť obrovské psychické, aj fyzické problémy. Neriešenie tohto problému môže každému z nich priniesť úzkosti, depresiu, negativizmus, skľúčenosť, únavu, izolovanosť, no v horšom prípade i samovražedné sklony," zdôraznila.

Syndróm vyhorenia, nazývaný aj "burn-out", pozná spoločnosť ako pojem týkajúci sa pracovnej oblasti. Je to syndróm telesného, psychického a emočného vyčerpania u človeka. Hovorí sa o ňom vtedy, ak človek nedokáže vykonávať svoju prácu s radosťou. Veci súvisiace s prácou prežíva stresujúco, neverí si, zaznamenáva prudký pokles produktivity práce, cíti sa nedocenený, unavený, vyčerpaný a na pokraji svojich síl. O syndróme vyhorenia však možno podľa psychologičky hovoriť aj v rámci partnerských vzťahov.

Odborníčka odporúča ľuďom, ktorí sa chcú vyhnúť syndrómu vyhorenia, aby nepripisovali veciam väčší význam než majú. "Nežite minulosťou a nevyťahujte staré hriechy, nič pozitívne to neprinesie. Prejavujte záujem o druhého. Vnímajte ho takého, aký je. Premýšľajte nad jeho pozitívnymi vlastnosťami viac ako nad negatívnymi. Oceňte ho," radí.

Podľa jej slov je tiež dôležité rešpektovať partnera takého, aký je. Za iný názor druhého neodporúča odsudzovať ho. Lepším riešením je snažiť sa pochopiť, prečo tak uvažuje. "Každý večer si na seba nájdite chvíľku času a jeden celý deň v týždni strávte spolu. Nájdite si spoločný koníček. Riešte veci spolu, zblíži vás to," odporúča.

Ako dodala, dôležité je tiež to, aby si boli partneri stále fyzicky blízki. "Dotýkajte sa navzájom, lebo fyzická a emočná blízkosť spolu súvisia," uzavrela.