Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

PRE AUTOMOBILOVÝCH FAJNŠMEKROV: Iracké ulice zaplavujú veterány

Vzácne historické luxusné autá má vo svojej zbierke aj iracká vláda. Našli by ste v nej modely z čias Osmanskej ríše, irackých kráľov, ktorí vládli až do vzniku republiky v roku 1958. Foto: Tablet.tv

S porážkou Islamského štátu sa v Iraku opäť prebúdza v milovníkoch veteránov ich vášeň pre staré autá.

Bagdad 21. januára (TABLET.TV) - Krajina bohatá na ropu bola v polovici minulého storočia lukratívnym trhom pre luxusné automobilové značky. Vojny a konflikty, ktoré Irak zasiahli, sa prejavili aj v tejto oblasti. Po rokoch sa situácia zmenila k lepšiemu.

Väčšia bezpečnosť a menej obmedzení na irackých cestách znamenajú pre nich možnosť bez obáv sa popýšiť svojimi pokladmi na verejnosti. Kým sa tak stane, musia však nie raz investovať nemalé peniaze do ich opráv. Veľkým problémom sú náhradné diely.



Vzácne historické luxusné autá má vo svojej zbierke aj iracká vláda. Našli by ste v nej modely z čias Osmanskej ríše, irackých kráľov, ktorí vládli až do vzniku republiky v roku 1958, ale aj autá, ktoré patrili synovi irackého diktátora Saddáma Husajna, Udajovi. O tom, že ide o vzácnu zbierku, svedčí aj skutočnosť, že sa nachádza v špeciálnych priestoroch a pred očami verejnosti je ukrytá od roku 1982.