Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Pravidlá regulujú celý náš život. Prečo vlastne existujú

Celý život je prepletený najrôznejšími pravidlami, ktoré sa musíme naučiť dodržiavať a tolerovať.

Bratislava 24. septembra (OTS) - Či už ide o pravidlá cestnej premávky, pravidlá stolovania alebo tie, ktoré je nutné dodržiavať v práci. Aj keď niektoré z nich často považujeme za nezmysel, pravdou je, že bez znalosti a dodržiavania najrôznejších pravidiel, by sme žili vo svete absolútneho chaosu a anarchie.

Vývinoví psychológovia zdôrazňujú učenie sa pravidlám ako jeden z významných medzníkov vývinu dieťaťa. Znalosť a chápanie pravidiel je často dôležitým znakom rozvoja detského myslenia. Dieťa sa predovšetkým prostredníctvom hry učí, že v rôznych situáciách existujú špecifické pravidlá, ktoré je nutné rešpektovať bez ohľadu na to, či je to pre nás výhodné alebo naopak.

Rovnako ako v iných oblastiach života, aj v súvislosti so znalosťou pravidiel platí, že človek sa ich omnoho rýchlejšie naučí z činnosti ako z teórie. Samozrejme, pokiaľ nie ste vyslovene teoretický typ. Veď aj staré známe príslovie hovorí, že lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť.

Ako príklad môžeme opäť uviesť hru. Tentokrát sa však pozrime do sveta dospelých, v ktorom je už stáročia obľúbenou hazardná hra ruleta. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že na tejto hre pozostávajúcej z jednej guličky točiacej sa v kruhu čísel nemôže byť nič zložité, zdanie je klamlivé. Väčšina náruživých hráčov sa jednohlasne zhoduje v tom, aké dôležité je pred samotným začiatkom hry poznať pravidlá rulety. Pred samotnou hrou teda odporúčajú všetkým záujemcom stráviť dostatok času pozorovaním celého priebehu hry.

Rovnako ako ruleta, aj hracie automaty, šach či obľúbené športy ako futbal a hokej sú založené na poznaní pravidiel, ktoré tieto hry regulujú. Aj keď ide len o hry, sú veľmi dobrým príkladom toho, ako funguje život v spoločnosti, ovládaný celým radom pravidiel, spomedzi ktorých sú tie najvýznamnejšie povýšené na zákony.

Pre dospelých rovnako ako pre deti znamenajú pravidlá najmä poriadok. Aj keď nám sem-tam poriadne lezú na nervy a považujeme ich za zbytočné, pre náš život sú tým, čím sú múry pre naše domy. Dávajú nám pocit stability, istoty a predvídateľnosti vo svete, v ktorom môžeme bez obáv žiť, napredovať a existovať s pocitom slobody a bezpečia.