Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Pápež František zostáva členom klubu San Lorenzo a včas platí členské

Foto: TASR/AP

San Lorenzo má na konte 11 titulov argentínskeho majstra a viacero trofejí medzinárodného významu, tie však v ostatných rokoch klubu chýbajú.

Buenos Aires 6. augusta (TASR) - Pápež František, ktorý je veľkým fanúšikom futbalu a osobitne argentínskeho prvoligového tímu San Lorenzo, síce od zvolenia do čela katolíckej cirkvi nemôže sledovať zápasy svojho obľúbeného klubu priamo v hľadisku, avšak členský poplatok si hradí aj naďalej včas.

Pre televíznu spoločnosť Fox Sports to potvrdil jeho viceprezident Marcello Tinelli, ktorého dojíma vzťah pápeža ku klubu, pri ktorého zrode stál salezián a jeho hráčov i fanúšikov prezývajú "santos" (svätí).

Pápež František ešte ako arcibiskup a kardinál celebroval v roku 2008 svätú omšu pri príležitosti storočnice klubu, medzi fanúšikov ktorého sa radí už od detstva. Jeho členský klubový preukaz má poradové číslo 88235.

Klub s plným názvom Club Atlético San Lorenzo de Almagro vznikol 1. apríla 1908 v štvrti Almagro mesta Buenos Aires. Slová San Lorenzo, používajúce sa v súčasnosti na jeho označenie v skrátenej podobe, majú pripomínať katolíckeho kňaza Lorenza Massu, ktorý umožnil nadšencom futbalu hrávať zápasy na dvore kostola.

Klub sa rýchlo dostal do argentínskej špičky a "červeno-modrí" patria v národnej lige od jej zrodu v roku 1931 medzi päť veľkých tímov - popri Boca Juniors, River Plate, Independiente a Racing Clube Avellaneda. San Lorenzo má na konte 11 titulov argentínskeho majstra a viacero trofejí medzinárodného významu, tie však v ostatných rokoch klubu chýbajú.