Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pacientov so sklerózou multiplex možno podporiť kúpou ich výrobkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Každý výrobok je jedinečný a originálny, nenájdete medzi nimi dva navlas rovnaké. Preto sa ľuďom páčia a sú vhodným darčekom pre niekoho, kto okrem samotného výrobku chce dať aj niečo navyše.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Pacientov so sklerózou multiplex možno podporiť zakúpením výrobkov z chránenej dielne Scarabeus. V hlavnom meste ju prevádzkuje pacientske združenie Nádej. Zamestnáva tam osem ľudí s ťažkým nevyliečiteľným neurologickým ochorením sclerosis multiplex a jednu pracovnú asistentku. Pri chránenej dielni funguje aj denný stacionár.

Výroba darčekových predmetov prispieva k zabezpečeniu chodu združenia a chránenej dielne. Jeho členovia minulý týždeň otvorili brány chránenej dielne pre verejnosť, aby ukázali, ako funguje, informovala zakladajúca členka združenia Jaroslava Valčeková. Výrobky budú členovia združenia predávať na vianočných trhoch, ale aj prostredníctvom svojho webu a Facebooku.

"Každý výrobok je jedinečný a originálny, nenájdete medzi nimi dva navlas rovnaké. Preto sa ľuďom páčia a sú vhodným darčekom pre niekoho, kto okrem samotného výrobku chce dať aj niečo navyše, pridanú hodnotu pomoci druhému," vysvetlila Darinka Hlaváčová, vedúca chránenej dielne Scarabeus v Trenčíne. Darčekové predmety pacienti vyrábajú aj na požiadavku niekoľkých firiem, ktoré majú filantropiu ukotvenú vo svojej filozofii.

Združenie Sclerosis multiplex Nádej vzniklo s úmyslom pomáhať osobám s ochorením sclerosis multiplex. Na Slovensku týmto nevyliečiteľným ochorením trpí okolo 7000 ľudí.