Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Slovenským Otcom roka 2017 je P. Lazor, má päť detí

Na snímke držiteľ 27. titulu Otec roka Peter Lazor z Markušoviec s rodinou počas slávnostného odovzdávania ocenenia v Bratislave 19. júna 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

Otec roka je najstaršou časopiseckou anketou na Slovensku.

Bratislava 19. júna (TASR) - Peter Lazor z Markušoviec (okres Spišská Nová Ves) sa stal držiteľom 27. titulu Otec roka a získal putovné žezlo - dreveného koníka. Na dnešnom vyhlásení výsledkov v bratislavskom Zichyho paláci si ocenenie Mediálny otec roka 2017 prevzal manažér hudobnej skupiny Desmod Michal Kožuch.

Laureát Peter Lazor je teraz na materskej dovolenke pri najmladšom, dvojročnom synovi Ferkovi. V Markušovciach pôsobí ako dedinský fotograf a s manželkou, učiteľkou sú redaktormi časopisu Pokoj a dobro, ktorý vydáva miestna farnosť, Peter je aj členom hospodárskej rady farnosti. Pôvodným povolaním je kuchár, ale pracoval i na pošte a tvrdí, že všetky svoje doterajšie pracovné skúsenosti sa mu zišli v rodine, aj ako profesionálnemu rodičovi. Okrem vlastných piatich detí sa určitý čas staral o osem ďalších z detského domova, ktoré nemali šťastie na vlastných rodičov.



O víťazovi prostredníctvom SMS a internetového hlasovania na stránke www.otecroka.sk rozhodli čitatelia týždenníka Slovenka, ktorý je vyhlasovateľom ankety a uverejnil otcovské príbehy. Okrem 42-ročného laureáta sa do užšej nominácie súťaže Otec roka spomedzi prihlásených dostali ďalší výnimoční otcovia: 43-ročný Vojtech Benko z Brezna, Ivan Moravčík (27, Bratislava), Pavol Tkáčik (53, Nitra) a František Namešpetra (66, Kojatice). Všetci finalisti získali malého koníka, ktorý pracovitosťou, svedomitosťou a chlapčenstvom je symbolom ankety. Na väčšom putovnom koníkovi sú napísané mená všetkých 27 laureátov.

"Dostali sme šesťkrát viac hlasov ako v minulosti, čo svedčí o zvýšenej sledovanosti ankety. Jej zámerom je zviditeľnenie postavenia otca a cez neho aj rodiny v našej spoločnosti. U nás mnoho párov žije nezosobášených a pri určitých problémoch často dochádza k ich rozchodu. Po sobáši to nie je také jednoduché, rodina je pevnejšie puto. Projekt vzdáva poctu otcom. Vznikol v redakcii Slovenky, ktorá sa pričinila aj o to, že Deň otcov, v tretiu júnovú nedeľu, sa stal súčasťou slovenského kalendára sviatkov," povedala Mária Reháková, riaditeľka vydavateľstva Star production, ktoré vydáva spomínaný týždenník.

Otec roka je najstaršou časopiseckou anketou na Slovensku. Pri jej začiatkoch bola redaktorka Ľudmila Grodovská, pre ktorú sa táto súťaž stala srdcovou záležitosťou. "Vyzvali sme deti, aby navrhli svojich otcov. Dostali sme stovky nádherných príbehov. Bola to aj určitá sociologická vzorka i všeobecná osveta na novú problematiku, preto sme pokračovali. Deň otcov sa dostáva čoraz viac do povedomia. Na dedinách sa robievajú špeciálne omše, organizujú rôzne podujatia," konštatovala Grodovská.

Podľa šéfredaktorky Slovenky Márii Mikovej je potrebné, aby sme sa zaoberali ľuďmi na okraji spoločnosti, ktorí potrebujú pomoc. "Všetci nominovaní sa obetavo a príkladne starajú o deti, zaslúžia si verejné uznanie," zdôvodnila Miková.

Okrem rôznych darov od sponzorov oceneným pripravili s deťmi organizátori pestrý kultúrny program. Nad slávnostným podujatím prevzali záštitu primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal a starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík.