Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jubilantka Lea Fekete dosiahla veľké uznanie za osobitú módnu tvorbu

Na snímke slovenská výtvarníčka a módna návrhárka Lea Fekete. Foto: TASR - Michal Svítok

Jej rukopisom je jednoduchosť štýlu a geometria tvaru. Netvorí iba originálne modely, ale svoje inšpirácie realizuje aj v tvorbe jedinečných šperkov, doplnkov a interiérovom dizajne.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Výtvarníčka a módna návrhárka Lea Fekete je v slovenských návrhárskych kruhoch známa svojou elegantnou, no zároveň sofistikovanou módnou tvorbou. V pondelok 29. augusta sa dožíva 55 rokov.

Jej rukopisom je jednoduchosť štýlu a geometria tvaru. Netvorí iba originálne modely, ale svoje inšpirácie realizuje aj v tvorbe jedinečných šperkov, doplnkov a interiérovom dizajne. Vo všetkých výtvarných oblastiach zaznamenala výnimočné výsledky s množstvom ocenení.

Lea Fekete sa narodila 29. augusta 1961 v Bratislave. Po ukončení štúdia na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) sa začala venovať výlučne tvorbe textilného umenia. Ako módna návrhárka a výtvarníčka už od roku 1988 s úspechom vystavuje a predvádza doma aj v zahraničí. Medzi inými vytvorila exkluzívne kolekcie pre známe kozmetické značky, obliekala súťaže Miss aj prestížnu medzinárodnú súťaž Elite Model Look. Okrem toho pripravila kostýmy pre divadlo, operu, balet i filmy Modré z neba (1997) a Vadí-nevadí (2001).

Vyhľadávaná dizajnérka navrhuje tiež šperky zo striebra a drahých kameňov, realizuje interiérový textilný dizajn a dekorácie. Venuje sa tvorbe textilných abstraktných obrazov, ktorú finalizuje technológiou Arttex, slovenským patentom výtvarného spracovania textilu. V rokoch 1995 – 1998 Lea Fekete pôsobila ako externý asistent na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a v roku 1998 si otvorila vlastnú galériu, ktorá nesie jej meno. 

K prioritám poprednej slovenskej návrhárky patrí prirodzenosť, optimizmus, ženskosť a originalita. Konkrétny nápad v nej podnecuje materiál. V roku 2011 bola Lea Fekete ocenená kultúrnou asociáciou Lybra so sídlom v talianskom Ríme za inovatívnu techniku, kreativitu a nadčasovosť. Úspešne sa prezentovala tiež na veľtrhu módy Igedo v nemeckom Düsseldorfe a vyhrala súťaž módnych dizajnérov STYL Brno 1997.

Zdroje: http://www.osobnosti.sk/, http://www.metoo.sk/