Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Turkméncov varujú pred nahrádzaním toaletného papiera novinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Policajti v západoturkménskom regióne Balkan dostali údajne pokyn kontrolovať toalety vo verejných zariadeniach i súkromných domoch a sledovať.

Ašchabad 25. mája (TASR) - Polícia v Turkménsku kontroluje tamojším obyvateľom toalety, aby zistila, či nepoužívajú namiesto toaletného papiera noviny s fotografiami prezidenta Gurbangulyho Berdimuhamedova. Informovala o tom televízia BBC s odvolaním sa na ruský spravodajský server Fergana.

Policajti v západoturkménskom regióne Balkan dostali údajne pokyn kontrolovať toalety vo verejných zariadeniach i súkromných domoch a sledovať, či sa "pošpinené" podobizne prezidenta neobjavujú v odpade na zberných miestach alebo na skládkach. Ak zistia, že niekto týmto spôsobom "poškodzuje" obraz prezidenta, polícia udelí výstrahu.

"Na každej skládke je osobitný správca, ktorého úlohou je skontrolovať odpadky, hľadať znečistené novinové fotografie, zistiť bydlisko abonenta novín a oznámiť to polícii," píše Fergana.ru.

Podľa komentára na stránke Alternativnie Novosti Turkmenistana, ktorý prevzala BBC, bude počet takýchto výstrah pravdepodobne obrovský, keďže obyvatelia Turkménska trpiaceho ekonomickou krízou nezvyknú míňať peniaze na toaletný papier, zatiaľ čo noviny odoberať musia. V prípade použitia novín na toalete je pritom ťažké "nepošpiniť" zábery prezidenta, ktoré dominujú všetkým vydaniam.

Uvedené opatrenie nasleduje v Turkménsku po tom, ako bolo údajne pre poškodzovanie portrétov prezidenta zadržaných niekoľko detí. Rozhlasová stanica Azatlyk financovaná USA informovala o prípade, keď hrajúce sa deti zhodili podobizeň Berdimuhamedowa na zem a šliapali po nej. V inom prípade zase údajne prikreslili tomuto autokratickému vodcovi fúzy a bradu.