Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Nový najrýchlejší optický podmorský kábel spojí Európu s Amerikou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Marea bude podmorským káblom s najvyššou prenosovou kapacitou cez Atlantik.

New York 26. septembra (TABLET.TV) - Spoločnosti Microsoft a Facebook spolupracujú pri vývoji, návrhu a implementácii podmorského optického kábla dlhého približne 6500 kilometrov, ktorý spojí americké pobrežie Virginie a španielske Bilbao. Tretím partnerom je telekomunikačná spoločnosť Telxius.

Podmorský optický kábel s názvom Marea, čo znamená po španielsky "príliv", poskytne prístup na internet a k technológii cloud. Na projekte firmy pracujú od minulého leta, sprevádzkovať by ho chceli začiatkom budúceho roka.

Interkontinentálny kábel chcú umiestniť tak, aby bol chránený pred prírodnými katastrofami. Dôležitosť globálneho pripojenia cez Atlantik potvrdil v roku 2012 hurikán Sandy, ktorý zasiahol východné pobrežie USA a zdevastoval pobrežné komunity. Spôsobil škodu vo výške niekoľko miliárd dolárov a na niekoľko dní povypínal bezdrôtové, internetové a domáce telefónne služby.

Záplavy vyradili servery, webové stránky a narušili pripojenie naprieč sektormi, od elektronického obchodovania až po on-line médiá, čo ovplyvnilo transatlantickú komunikáciu spájajúcu najväčšie svetové ekonomické centrá. Po tejto udalosti Microsoft hľadal možnosti, ako zlepšiť odolnosť transatlantických spojení a uvedomil si, že lídri Facebooku majú podobné plány.