Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Oscarový herec Nicolas Cage oslavuje 55 rokov

Americký herec Nicolas Cage, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Popularitu a uznanie mu priniesla psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote Leaving Las Vegas (Opustiť Las Vegas).

Kalifornia/Bratislava 7. januára (TASR) - Americký herec Nicolas Cage zaujal filmové publikum sériou vynikajúcich hereckých výkonov v snímkach The Rock (Skala, 1996), Con Air (1997), City of Angels (Mesto anjelov, 1998) či Obchodník so smrťou (Lord of War, 2005). Svoj talent potvrdil aj v podmanivej sonde do duše človeka Leaving Las Vegas (Opustiť Las Vegas, 1995), ktorá mu priniesla Oscara. Hollywoodsky akčný hrdina bude mať v pondelok 7. januára 55 rokov.

Nicolas Cage, vlastným menom Nicolas Kim Coppola, sa narodil 7. januára 1964 v Kalifornii (USA). V mladosti túžil vstúpiť do sveta literatúry podobne ako jeho otec - spisovateľ. Cage, rodák z Long Beach je synovcom slávneho režiséra Francisa Forda. Práve ten ho ovplyvnil natoľko, že sa rozhodol pre hereckú profesiu.

Do sveta filmu vstúpil v 80. rokoch 20. storočia. Kritika si ho výraznejšie všimla už v romantickej komédii Moonstruck (Pod vplyvom splnu, 1987) v réžii  Normana Jewisona. Táto love story doslova okúzlila divákov a stala sa v tom čase jedným z najúspešnejších filmov. Získala tri Oscary (za herecké výkony Cher a Olympie Dukakis a za scenár). Za svoju rolu v snímke bol Cage nominovaný na Zlatý glóbus .

Začiatkom 90. rokov si zahral jednu z hlavných postáv v snímke Davida Lyncha Wild at Heart (Divokosť v srdci). Režisér rozohral zvláštny príbeh lásky spojený s ťažkými hororovými prvkami.

Popularitu a uznanie mu priniesla psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote Leaving Las Vegas (Opustiť Las Vegas, 1995). Nicolas Cage si za obdivuhodné stvárnenie postavy prevzal Oscara.



Objavil sa aj v snímke The Rock (Skala, 1996). Režisér filmu Kala Bay nasadil tempo, ktoré nepoľavuje a navyše sa mohol spoľahnúť na výkony hereckého tria - Connery, Cage, Harris. Film sa podľa slov kritiky zaradil k najpôsobivejším akčným thrillerom 90.rokov. Do úlohy špičkového chemického špecialistu FBI Stanley Goodspeeda obsadil režisér práve Nicolasa Cagea.

Z roku 1996 pochádza aj snímka Face/Off (Tvárou v tvár). Akčná lahôdka s hereckým duom Travolta-Cage bola originálna, nápaditá, doplnená i humornými situáciami. Kritici nešetrili slovami chvály a samotný film sa stal kasovým trhákom. Nicolas Cage odmietol rolu Castora Troya, pretože nechcel hrať postavu "záporáka". Pristúpil na ponuku až vtedy, keď mu producenti vysvetlili, že väčšinu času bude jeho rola naopak kladná.

Americký herec Nicolas Cage reční na 6. ročníku slávnostného odovzdávania cien hudobného časopisu Revolver Golden Gods Awards v losangelskom klube Nokia v noci na štvrtok 24. apríla 2014.
Foto: TASR/AP


Nicolas Cage zvládol takmer všetky filmové žánre, dôkazom čoho je i jeho úloha v snímke Captain Corelli's Mandolin (Mandolína pre kapitána Correliho, 2001), ktorá vznikla podľa literárnej predlohy Louisa de Bernieresa. V hlavnej ženskej úlohe sa po boku herca predstavila Penélope Cruz.

Za zmienku stojí aj film Adaptation (Adaptácia, 2002). Hollywoodsky scenárista Charlie Kaufman sa spojil s režisérom Spikom Jonzem, aby opäť rafinovane prepojil realitu s fikciou. Meryl Streepová bola za snímku ocenená Zlatým glóbusom a Spike Jonze si odviezol Strieborného medveďa z MFF v Berlíne.

Herec neodmietol ani ponuku režiséra Andrewa Niccolu a nakrútil s ním film s názvom Lord of War (Obchodník so smrťou, 2005). Príbeh cynicky pragmatického obchodníka so zbraňami odohral bravúrne.

V roku 2016 Nicolas Cage stvárnil aj postavu v snímke s názvom USS Indianapolis: Men of Courage (USS Indianapolis: Boj o prežitie).

Nicolas Cage
Foto: TASR/AP


Svetoznámy herec rád kupuje domy. Nie vždy má pritom šťastnú ruku. Stal sa obeťou hypotekárnej krízy, ale aj vlastných finančných problémov. Jeho dlhmi nie sú len nesplatené hypotéky, ale aj dane. Herecká legenda prišla o viac než 20 miliónov dolárov.

Nicolas Cage je po tretí raz ženatý. Po herečke Patricii Arquette a dcére Elvisa Presleyho Lise Marie, s ktorou mu manželský zväzok vydržal iba 108 dní, sa v roku 2004 oženil s niekdajšou čašníčkou Alice Kim. Obaja sa zoznámili v Kórejskom nočnom klub Le Privé v americkom Los Angeles.

Herec má už dospelého syna Westona, ktorého matkou je herečka Christina Fulton.

Nicolas Cage zriadil v roku 2006 fond na pomoc bývalým detským vojakom a od roku 2009 je vyslancom dobrej vôle Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC). Považuje za svoj záväzok pomáhať nevinným obetiam zločinov - nekonečnému počtu žien a detí, ktorých životy surovo poznačila kriminalita.


Zdroj:www.csfd.cz