Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nemecký súd nariadil kompenzácie za nefungujúci internet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Strata prístupu k základným informáciám môže byť podľa nemeckej legislatívy predmetom odškodnenia.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecký súd dnes rozhodol, že používatelia, ktorým vypadáva internetové pripojenie, majú právo domáhať sa kompenzácie od poskytovateľov týchto služieb, nakoľko internet je dnes "nevyhnutnou" súčasťou života. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spolkový súdny dvor v Karlsruhe vydal toto rozhodnutie po tom, ako sa zaoberal prípadom muža, ktorý nemohol počas dvoch mesiacov na prelome rokov 2008 a 2009 používať svoje DSL pripojenie, zahŕňajúce aj telefónnu a faxovú linku.

Muž medzitým za dané obdobie dostal náhradu vo výške ceny používania mobilného telefónu, no chcel, aby ho odškodnili aj za to, že nemohol používať vlastný internet. Strata prístupu k základným informáciám môže byť podľa nemeckej legislatívy predmetom odškodnenia.

"Internet dnes hrá veľmi významnú úlohu a ovplyvňuje súkromný život jednotlivca vo veľmi rozhodujúcej miere. Strata prístupu k nemu je preto porovnateľná so stratou možnosti používať automobil," uviedol hovorca súdu pre nemeckú televíziu ARD.