Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nech sú vaši seniori mentálne fit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Majú vaši seniori sviatok a premýšľate, akým darčekom ich potešiť? Sudoku, krížovky, karty, pexeso či spoločenské hry im môžu pomôcť byť mentálne fit.

Bratislava 25. septembra (OTS) - Život seniorov vie byť pestrý. Stretávajú sa, diskutujú, chodia na kultúrne podujatia, kávičkujú, užívajú si jeseň života plnými dúškami. Zdravotné ťažkosti patria k veku, no aby ste svojich seniorov udržali minimálne v skvelej kondícii, nemusíte ich hneď posielať do fitness centra. Stačia aktivity, ktoré podporia ich mentálne zdravie.

Skĺbiť čas strávený s rodinou a tréning mentálnej kondície zabezpečí napríklad klasická hra Človeče, nehnevaj sa. Starí rodičia si môžu s vnúčatami zahrať karty, všetci spoločne si pamäť predcvičia pexesom," hovorí zástupca spoločnosti Piatnik.

Spoločenské hry nie sú určené len na zábavu, podprahovo môžu hráčov čosi naučiť alebo, ako už bolo spomenuté, podporiť precvičenie ich pamäte, verbálnych zručností, jemnej motoriky či znalostí cudzieho jazyka. Správny výber spoločenskej hry ulahodí každej vekovej kategórii. Tréning intelektu a psychickej sviežosti seniorom zabezpečia karty na mariáš či puzzle s umeleckými motívmi, dôchodkyne sa rady ponoria do sveta mágie a obľúbia si vykladacie tarotové karty. Výzvou nielen pre seniorov bude spoločenská hra Club 2 %, ktorá ponúka 84 úloh na precvičenie logického myslenia, pričom ich pôvod pochádza z prastarej hádanky, ktorú vraj dokážu vyriešiť len 2 % ľudstva.

Ďalším tipom na darček pre seniorov je hra Numerabis, ktorá sa venuje riešeniu jednoduchých matematických úloh. Hra podporuje pamäť, kombinačné schopnosti a sústredenie. Jednoduché matematické úlohy sú vhodné napríklad pre seniorov, ktorých postihla mozgová príhoda. Popri hraní ich môžete skúšať napríklad jednoduchým pripočítavaním alebo odpočítavaním vyšších čísiel alebo násobilkou.

Rummikub je rodinná hra, pri ktorej hracími kameňmi vytvárate postupky alebo skupiny, hra Shadow Master podporuje bystrosť a predstavivosť. Ak sa seniori radi hrajú so svojimi vnúčatami, pripravte pre všetkých kvíz! Zopakujú si svoje vedomosti a prostredníctvom zábavnej hry sa naučia aj niečo nové. A upevniť to môže aj ich sebavedomie a samostatnosť.