Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Najdlhšie vládnúca kráľovná na svete Alžbeta II. má 93 rokov

Britská kráľovná Alžbeta II., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britská panovníčka je milovníčkou zvierat. K svojim 18. narodeninám dostala prvýkrát psa pastierského plemena Welsh Corgi menom Susan.

Londýn/Bratislava 21. apríla (TASR) – Kráľovná Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších štátov Spoločenstva národov (Commonwealthu) Alžbeta II. z windsorskej dynastie je v súčasnosti najdlhšie vládnucim monarchom na svete. V nedeľu 21. apríla dovŕši Jej Veličenstvo úctyhodný vek 93 rokov.

Podľa tradície oslavuje monarcha narodeniny dvakrát: prvý raz v deň svojho narodenia v súkromní a veľkolepejšie oficiálne slávnosti sa každoročne organizujú v júni.

V poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa (1066-1087) a prapravnučka kráľovnej Viktórie (1837-1901) je podľa tradície hlavou anglikánskej cirkvi. Vlády sa ujala 6. februára 1952, vo veku 25 rokov, v deň úmrtia svojho otca Juraja VI. (1936-1952). Oficiálne bola korunovaná 2. júna 1953.

Jej Veličenstvo Alžbeta II., celým menom Elizabeth Alexandra Mary, sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne ako prvorodená dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Princezná Elizabeth mala mladšiu sestru Margaret, grófku zo Snowdonu (1930-2002), s ktorou si boli veľmi blízke. Pokojný rodinný život malej princeznej sa skončil v roku 1936, keď zomrel jej starý otec, kráľ Juraj V. Nástupcom trónu sa stal jej strýko Eduard III., ktorý sa však rozhodol dať prednosť láske a oženil sa s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, čím prenechal vládu svojmu bratovi, Alžbetinmu otcovi Jurajovi VI.

Skutočnosť, že 11-ročná Alžbeta sa týmto krokom stala prvou v nástupníckej línii na britský trón, sa odzrkadlila aj na jej vzdelávaní. Popri štúdiu francúzštiny, hudby, umenia, náboženstva a športovania sa budúca kráľovná musela v rámci prípravy na svoju úlohu hlavy štátu zdokonaľovať v ústavných dejinách a práve. V tomto období si Alžbeta pri výučbe jazdectva vyvinula náklonnosť ku koňom. Počas druhej svetovej vojny sa obe princezné, Elizabeth i Margaret, väčšinou zdržiavali na Windsorskom zámku.

Po dovŕšení 18-tich rokov sa princezná Elizabeth stala štátnou poradkyňou v neprítomnosti kráľa. Vo februári 1945 slúžila ako nižšia dôstojníčka v ženskom pomocnom zbore. Cvičila sa v šoférovaní a údržbe vojenských nákladných vozidiel a dnes je jediným žijúcim panovníkom, ktorý počas 2. svetovej vojny slúžil v uniforme.

V roku 1947 sa zosobášila so svojím vzdialeným príbuzným, nadporučíkom Philipom Mountbattenom, princom dánskym a gréckym. Manželstvo uzavreli vo Westminsterskom opátstve 20. novembra 1947. Ich svadba sa konala v čase, keď sa Británia ešte stále spamätávala z vojny. Napriek tomu, že Alžbeta mala na svoje svadobné šaty presne vyčlenený rozpočet, výsledok bol očarujúci. Skvostné šaty navrhol jeden z naobľúbenejších kráľovniných dizajnérov Norman Hartnel. Samotná výroba šiat z čínskeho hodvábu s takmer 5-metrovým závojom trvala 350 krajčírkam takmer sedem týždňov.

Manželskému páru sa narodili štyri deti: korunný princ Charles, princ z Walesu (1948), princezná Anne (1950), princ Andrew (1960) a princ Edward (1964). Vďaka dvom mladším potomkom sa Alžbeta II. stala od čias kráľovnej Viktórie prvou britskou panovníčkou, ktorá porodila deti počas vládnutia.

Princ Charles sa v roku 1980 spoznal s Dianou Frances Spencerovou, s ktorou mali svadbu 29. júla 1981 v katedrále sv. Pavla. Narodili sa im dvaja synovia, William (1982) a Harry (1984). Manželstvo však čoskoro začalo trpieť nesúladom a problémami.

V novembri 1992 v súkromnej kaplnke Alžbety II. na zámku Windsor vypukol požiar, ktorý poškodil aj obytné priestory. V snahe získať peniaze potrebné na opravu škôd kráľovná v lete roku 1993 povolila po prvý raz v dejinách sprístupniť oficiálne priestory Buckinghamského paláca verejnosti, z čoho sa stala tradícia. Požiar vo Windsore a nedostatok financií na opravu takisto vyvolali verejnú diskusiu o daňovej politike. Kráľovná, ktorá dovtedy nebola povinná platiť dane, sa rozhodla tejto výsady vzdať.

Bolestnou udalosťou bolo pre kráľovnú Alžbetu II. priznanie jej syna Charlesa, že udržiava mimomanželský pomer s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Od 9. decembra 1992 žili Charles s Dianou oddelene, 28. augusta 1996 sa oficiálne rozviedli. Populárna "lady Di" zahynula pri automobilovej nehode v noci z 30. na 31. augusta 1997.

V roku 2002 Alžbeta II. oslávila 50. výročie svojej vlády - ako jedna z mála britských panovníkov, ktorým sa podarilo tento míľnik dosiahnuť. Radosť z tohto významného roku zatienil smútok. Vo februári vo veku 71 rokov na následky porážky zomrela panovníčkina sestra princezná Margaret. Iba niekoľko týždňov nato skonala aj kráľovná matka. Napriek smutným udalostiam panovníčka pokračovala vo svojej službe vlasti.

Kráľovský pár oslávil diamantové výročie svadby po 60 rokoch zväzku v roku 2007, čím sa tak stali prvými britskými panovníkmi, ktorí spolu prežili v manželstve také dlhé obdobie. V roku 2017 oslávili kráľovná Alžbeta II. a princ Philip platinovú svadbu.

Britská panovníčka je milovníčkou zvierat. K svojim 18. narodeninám dostala prvýkrát psa pastierského plemena Welsh Corgi menom Susan. Doteraz našlo svoj domov v pláci 30 ďalších psíkov rovnakého plemena.

Najväčšie potešenie však zažíva kráľovná v kruhu svojej rodiny, vnúčat a pravnúčat. Britská kráľovná Alžbeta II. v marci 2019 v priebehu návštevy Múzea vedy dokonca zverejnila svoj prvý príspevok na Instagrame. Bola to fotografia listu jej prapradeduškovi princovi Albertovi.

Alžbeta II., ktorá je najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete, v posledných rokoch obmedzila oficiálne zahraničné návštevy, stále však vykonáva mnohé kráľovské povinnosti. Dlhovekosť má pravdepodobne Jej Veličenstvo v génoch. Jej matka sa dožila úctyhodného veku 101 rokov.