Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na zahraničnej dovolenke treba dbať na hygienu a dávať pozor na jedlo

Foto: TASR/AP

Na dovolenkárov číhajú aj ochorenia, ktoré sa prenášajú vdýchnutím.

Bratislava 11. júla (TASR) - Na dovolenkárov v zahraničí striehnu rôzne nebezpečenstvá vrátane chorôb. Cestovatelia by si mali dávať pozor napríklad na to, čo jedia a pijú. Dôležitá je hygiena.

Problémy môžu mať cestujúci kvôli konzumácii znečistenej vody či potraviny. Môžu tak dostať cestovateľskú hnačku. "Je najčastejším ochorením medzi cestovateľmi," uviedol zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný s tým, že hnačka vo väčšine prípadov ustúpi v priebehu dvoch až troch dní.

Na vzniku cestovateľskej hnačky má svoj podiel podľa Rovného samotná cesta, zmena klímy, zmena stravy, ale aj možnosť kontaminácie potravín a vody niektorými druhmi baktérií. Pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel a prechodným diétnym stravovaním príznaky ustúpia o niekoľko hodín.

Okrem cestovateľskej hnačky sa môžu vyskytnúť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci zápal pečene typu A, pôvodca cholery. "Týmto ochoreniam sa dá zabrániť hygienickými opatreniami zameranými na prísnu osobnú hygienu, na hygienu vody a potravín," tvrdí Hrdý.

Radí tiež vyvarovať sa nezvyčajným jedlám, konzumovať iba dostatočne tepelne spracovanú stravu, piť prevarenú vodu, nekonzumovať zmrzlinu, džúsy, nepasterizované mlieko, neuhličité nápoje. Vyhnúť sa konzumácii ľadu pokiaľ nie je záruka, že bol pripravený z nezávadnej alebo prevarenej vody. "Pri dlhšom pobyte v rizikových oblastiach sa cestujúcim pred cestou do zahraničia odporúča očkovanie," dodáva hlavný hygienik.

Na dovolenkárov číhajú aj ochorenia, ktoré sa prenášajú vdýchnutím. Najčastejšie ide o choroby z prechladnutia, chrípku, záškrt, osýpky, tuberkulózu, čierny kašeľ. Zabrániť sa im dá vyhýbaním sa uzavretým preplneným miestnostiam a zamedzením úzkeho styku s chorým, ako aj vhodným očkovaním.