Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na pašovanie kontrabandu do väzníc používali v Británii mŕtve potkany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Tri mŕtve hlodavce boli nájdené vo vnútornom okruhu väznice Guys Marsh pri meste Shaftesbury v anglickom grófstve Dorset.

Londýn 25. marca (TASR) - Zločinci v Británii sa snažia do väzníc prepašovať drogy, mobilné telefóny a iný kontraband v telách mŕtvych potkanov. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Tri mŕtve hlodavce boli nájdené vo vnútornom okruhu väznice Guys Marsh pri meste Shaftesbury v anglickom grófstve Dorset.

Príslušníci väzenskej stráže potkanom otvorili brušnú dutinu po tom, ako na nej zbadali stehy. Následne zistili, že ich vnútorné orgány niekto nahradil piatimi mobilnými telefónmi s nabíjačkami, tromi SIM kartami, cigaretovými papierikmi a drogami - vrátane syntetickej marihuany a kanabisu.

Podľa vyjadrenia britského ministerstva spravodlivosti niekto potkany prehodil cez plot tak, aby si ich väzni mohli nenápadne prevziať.

Námestník ministra spravodlivosti Roderick Stewart na margo tejto udalosti vyhlásil, že "tento objav nám ukazuje, kam až sú zločinci schopní zájsť, aby do väzení prepašovali drogy, a podčiarkuje dôležitosť našej snahy o zvýšenie bezpečnosti (väzníc)".

Za rok 2018 bolo vo väzeniach v Anglicku a vo Walese evidovaných 13.119 prípadov nájdenia narkotík, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu roku nárast o 15 percent.

V minulosti sa zločinci snažili prepašovať kontraband do britských väzníc aj pomocou tenisových loptičiek a holubov.