Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Na konci sveta by Francúzi dali prednosť milovaniu, najlepšie v trojke

Americká herečka Angelina Jolie by patrila medzi favoritky na prežitie konca sveta. Foto: TASR/AP

Milovanie ako posledný pozemský zážitok si vybralo 47 percent mužov a 25 percent žien.

Paríž 13. novembra (TASR) - Takmer polovica Francúzov by chvíle tesne pred smrťou najradšej strávila milovaním - najlepšie v trojici.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý si v súvislosti s avizovaným koncom sveta, pripadajúcim podľa mayského kalendára na 21. decembra 2012, dal urobiť francúzsky zoznamovací portál FirstAffair.fr.

Milovanie ako posledný pozemský zážitok si vybralo 47 percent mužov a 25 percent žien. Až 39 percent mužov by samotný akt nechcelo absolvovať so svojou súčasnou partnerkou - radšej by dali prednosť inej: najčastejšie sa spomínali mená herečiek Marion Cotillard, Angelina Jolie a Mila Kunis.

Americký herec George Clooney
Foto: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster
Spomedzi opýtaných žien by 31 percent chcelo zažiť posledné milovanie so svojím stálym partnerom, ale boli aj také, čo by dali prednosť avantúre. V prvej trojici favoritov bol francúzsky herec Jean Dujardin a jeho hollywoodski kolegovia Georges Clooney a Leonardo DiCaprio.

Mayský kalendár je v podstate súkolie so sústavou hieroglyfov zobrazujúcich cykly solárneho roku haab (365 dní) a roku posvätného (tzolkin – 260 dní). Odborníci z neho dokážu vyčítať aj ďalšie časové cykly, ktoré Mayovia merali. Z viacerých zdrojov vyplynulo, že napriek dlhej existencii dokázal kalendár s mimoriadnou presnosťou predpovedať zatmenie slnka či postavenia planét.

Podľa kalendára dnes žijeme v dobe 13. baktunu, ktorým sa zavŕši jeden svetový vek. Ten má trvať 5125 rokov. Okrem toho má 21. decembra 2012 nastať aj vrchol galaktického cyklu, ktorý podľa Mayov trvá 25.627 rokov.

Podľa nedávneho vyjadrenia mayologičky Zuzany Marie Kostičovej z Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe sa konca sveta nemusíme obávať. "Podstata mayského kalendára je taká, že môže pokračovať donekonečna bez toho, aby to bolo v nejakom vnútornom rozpore," uviedla mayologička v rozhovore pre Český rozhlas.