Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Muž s bionickou nohou chce vystúpiť na mrakodrap v Chicagu

Foto: TASR/AP

Pri priekopníckom výstupe bude Zaca Vawtera povzbudzovať tím vedcov z chicagskeho rehabilitačného inštitútu, ktorý bude súčasne monitorovať fungovanie unikátneho mechanizmu.

Chicago 31. októbra (TASR) - Tridsaťjedenročný Američan Zac Vawter, ktorý prišiel o nohu pri motocyklovej nehode, plánuje v nedeľu vystúpiť po schodoch na 442 metrov vysoký mrakodrap v Chicagu.

Softvérový inžinier zo štátu Washington sa ako dobrovoľník podujal na testovací výstup na jednu z najvyšších budov sveta, aby vyskúšal experimentálnu nožnú protézu ovládanú myšlienkami.

Jeho cieľom je prekonať 103 schodiskových úsekov vedúcich na vrchol veže Willis Tower v priebehu hodiny, teda rýchlejšie než s bežnou protézou, ktorú využíva v súčasnosti.

Robotická noha reaguje na elektrické impulzy vychádzajúce z oblasti zákolenného svalu. Vawter si pomyslí "Stúpaj po schodoch" a sústava miniatúrnych motorov, remeňov a reťazí by mala zosynchronizovať pohyby kolena a členka protézy.

Pri priekopníckom výstupe bude Vawtera povzbudzovať tím vedcov z chicagskeho rehabilitačného inštitútu, ktorý bude súčasne monitorovať fungovanie unikátneho mechanizmu. On sám sa po skončení testu opäť vráti ku svojej pôvodnej protéze, keďže bionická noha je zatiaľ len vo vývojovej fáze a jej uvedenie na trh môže potrvať ešte celé roky.

Zac Vawter
Foto: TASR/AP
"Niekedy v budúcnosti pomôže mne a dúfam, že aj mnohým ďalším ľuďom," konštatoval Vawter, ženatý otec dvoch detí.

Nedeľňajší benefičný výstup s názvom SkyRise Chicago bude prvým verejným testom bionickej nožnej protézy. Získané prostriedky budú venované na ďalšie zdokonaľovanie unikátneho mechanizmu. Spolu s Vawterom by malo stúpať po schodoch ďalších asi 2700 ľudí.

Myšlienkami riadené náhrady rúk sa používajú už niekoľko rokov, s dolnými končatinami je však spojené vyššie bezpečnostné riziko vzhľadom na dôsledky prípadného pádu, uviedla agentúra AP.