Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Motto Medzinárodného dňa frankofónie znie: Po francúzsky, prosím

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do programu osláv tohto dňa sa dostávajú súťaže, divadelné predstavenia, filmové festivaly, literárne stretnutia, gastronomické podujatia aj výstavy.

Paríž 20. marca (TASR) - Po francúzsky, prosím. - To je v roku 2019 motto, na základe ktorého sa uskutoční Medzinárodný deň frankofónie pripadajúci na 20. marca. Toto motto si osvojilo 300 miliónov po francúzsky hovoriacich ľudí na piatich kontinentoch sláviacich Medzinárodný deň frankofónie.

Do programu osláv tohto dňa sa dostávajú súťaže, divadelné predstavenia, filmové festivaly, literárne stretnutia, gastronomické podujatia aj výstavy.

Medzinárodný deň frankofónie sa stal oslavou francúzskeho jazyka, solidarity a dialógu medzi kultúrami. Medzinárodná organizácia frankofónie (OIF) na svojej internetovej stránke každý rok zaznamenáva tisíce aktivít vo vyše 80 štátoch pri príležitosti tohto dňa.

Deň francúzskeho jazyka si 20. marca pripomína aj Organizácia Spojených národov. OSN v roku 2010 zaviedla oslavu šiestich svojich oficiálnych jazykov, aby potvrdila viacjazyčnosť a najmä kultúrnu rozmanitosť. Francúzštine, ktorá bola v 19. storočí jazykom diplomacie, patrí aj v súčasnosti stále miesto v OSN. Francúzština nie je len jeden z oficiálnych jazykov OSN, ale aj jeden z dvoch pracovných jazykov Sekretariátu OSN.

Termín Medzinárodného dňa frankofónie sa vzťahuje na 20. marec 1970, keď v nigerskom meste Niamey podpísali zmluvu o založení Agentúry pre kultúrnu a technickú spoluprácu (ACCT), ktorá sa stala základom pre súčasnú Medzinárodnú organizáciu frankofónie (OIF).

Na svete žije približne 900.000 učiteľov francúzskeho jazyka. Spolu s angličtinou je francúzština jediný jazyk, ktorým sa hovorí na piatich svetadieloch. Francúzština je štvrtým najčastejšie používaným jazykom na svetovej počítačovej sieti.

V Európskej únii je francúzština druhým najčastejšie používaným jazykom po angličtine.

Bývalá ministerka zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Rwandy Louise Mushikiwabová 3. januára 2019 oficiálne prevzala v sídle OIF v Paríži štvorročnú funkciu generálnej tajomníčky OIF po Kanaďanke Michaëlle Jeanovej. Mushikiwabovú zvolili za generálnu tajomníčku OIF 12. októbra 2018 na 17. samite OIF v Jerevane. Bývalá rwandská politička sa stala štvrtou osobou vo funkcii generálneho tajomníka OIF. Pred ňou túto funkciu zastávali: Butrus Butrus-Ghálí (1998-2002), Abdou Diouf (2003-2014) a Michaëlle Jeanová (2015-2018). OIF tvorí 88 štátov a vlád: z nich 54 je členov, sedem pridružených členov a 27 pozorovateľov.

Slovensko sa piatykrát zapojilo do osláv francúzskeho jazyka a kultúry. V roku 2019 ponúka v rámci Mesiaca frankofónie milovníkom francúzskeho jazyka a frankofónnych krajín kultúrny program. Jeho cieľom je rozšíriť frankofóniu na celé územie Slovenska: od západu na východ. Od Bratislavy, cez Nitru, Ružomberok, Banskú Bystricu, Zvolen až do Prešova a Košíc. Podujatia Mesiaca frankofónie sú určené milovníkom filmu, klasickej či popovej hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, gastronómie a diskusných prednášok. V Bratislave sa začal Mesiac frankofónie týždňom francúzskeho filmu Creme de la Creme v dňoch 6. - 12. marca 2019. Podrobný program Mesiaca frankofónie je na stránke Francúzskeho inštitútu na Slovensku.