Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Moravská obec Vlčnov má nové kúpalisko aj pre telesne postihnutých

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je tu sedačka pre vozíčkarov, na ktorej sa hendikepovaný spustí do vody a môže plávať, pomocou nej sa dostane z vody von.

Bratislava/Vlčnov 9. júla (TASR) – Obec Vlčnov v prihraničnom Zlínskom kraji má nové kúpalisko špeciálne vybavené na plávanie pre vozičkárov s areálom vhodným pre telesne hendikepovaných. Okrem bazénov pre deti a dospelých sú tam plochy na relax i športovanie.

"Kúpalisko je úplne nové. Hneď v prvú sezónu sme tu mali 45 percent návštevníkov zo Slovenska, z toho 25 percent rôzne postihnutých detí, pretože tu majú to, čo potrebujú. Je tu sedačka pre vozíčkarov, na ktorej sa hendikepovaný spustí do vody a môže plávať, pomocou nej sa dostane z vody von," uviedol pre TASR starosta Vlčnova Jiří Matušík, ktorý má slovenské korene.

Podľa neho Vlčnov je pre Slovákov obľúbená destinácia. Mnohí chodia na ich slávnu, viac ako storočnú Jazdu kráľov, ktorá je zapísaná do svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO (2011). Lákadlom je aj pamiatková rezervácia vinohradníckych stavieb z druhej polovice 19. storočia Vlčnovské búdy, pamiatkovo chránená roľnícka usadlosť s ukážkou tradičného bývania či v stodole aj vtipná expozícia Múzeum ľudových páleníc, ktorá získala cenu Gloria musealis za najlepší múzejný počin v roku 2010.

V obci pôsobí niekoľko folklórnych súborov a hudieb i rôznych spolkov, ktoré zachovávajú tradície. Majú k dispozícii štadión aj amfiteáter.