Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Mobilný operátor Softbank predstavil smartfón s meračom radiácie

Foto: TASR/AP

Vyjde tak v ústrety obavám Japoncov, že popri východnom pobreží Japonska sú aj vyše roka po kríze v atómovej elektrárni Fukušima 1 nebezpečné, zamorené miesta.

Tokio 29. mája (TASR) - Japonský mobilný operátor Softbank dnes oznámil, že čoskoro začne predávať smartfóny s detektormi rádioaktívneho žiarenia. Vyjde tak v ústrety obavám obyvateľov, že popri východnom pobreží Japonska sú aj vyše roka po kríze v atómovej elektrárni Fukušima 1 nebezpečné, zamorené miesta.

Časti severovýchodného Japonska sú stále neprístupné pre vysoký stupeň radiácie, ktorú spôsobila vážne poškodená jadrová elektráreň Fukušima. Obrovské zemetrasenie a prívalová vlna cunami z 11. marca 2011 totiž vyradili z prevádzky chladiaci systém vo Fukušime, čo vyústilo do roztavenia jadra v troch reaktoroch elektrárne a do únikov rádioaktívneho žiarenia.

Odpor voči jadrovej energii v Japonsku silnie a organizácie aktivistov v Tokiu a ďalších mestách žiadajú monitorovanie radiácie v školách i ďalších verejných zariadeniach.

"Hrozba jadrovej katastrofy sa nedá zistiť ľudským okom a stále sa jej obáva mnoho ľudí, najmä matky s malými deťmi," uviedol zakladateľ a prezident spoločnosti Softbank, Masajoši Son, keď stál pred leteckou fotografiou zničenej elektrárne Fukušima.

Smartfón patrí do série s názvom "Pantone" a budú ho na trhu ponúkať v ôsmich jasných farbách. Bude obsahovať aj upravené IC čipy vyrobené firmou Sharp, ktoré merajú stupeň rádioaktivity v mikrosievertoch za hodinu.

Son je po vlaňajšom ničivom zemetrasení hlasným kritikom atómovej energie a obhajcom obnoviteľných zdrojov energie. Dnes povedal predajcom a novinárom, že smartfón je lepšie prenosný a jednoduchšie ovládateľný než tradičné Geigerove počítače, ktorými sa meria rádioaktivita.

Softbank, tretí najväčší mobilný operátor v Japonsku, ešte neurčil cenu nového smartfónu, ale Son uviedol novinárom, že pôjde o dostupné cenové rozpätie.