Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Mlieko je absolútne dokonalá potravina, tvrdí odborníčka

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Okrem mlieka treba podľa lekárky konzumovať kyslomliečne výrobky, ktoré sú prospešné aj pre ľudí, ktorí netolerujú mlieko, a tiež pre tých, ktorí sa liečia antibiotikami.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Mlieko je absolútne dokonalá potravina, ktorá telu dokáže dlhodobo zabezpečiť živiny, ktoré potrebuje. Veľmi prospešná je tiež bryndza a kyslomliečne výrobky. Tvrdí to vedúca lekárka poradne zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave Alžbeta Béderová.

Aj keď mlieko niektorí výživoví poradcovia kritizujú a tvrdia, že môže telo zahlieňovať, alebo že je ťažko tolerovateľné, lekárka oponuje.

"Mlieko má veľmi dobre využiteľnú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky základné aminokyseliny na tvorbu telesných bielkovín, teda na stavbu celého tela, veľmi jemne emulgovaný tuk, ktorý so sebou nesie vitamíny rozpustné v tukoch, a potom cukry ako laktózu a celé spektrum vitamínov a minerálnych látok, vyzdvihla by som hlavne vápnik či horčík," podčiarkla odborníčka. V porovnaní s makom, ktorý sa uvádza ako bohatý zdroj vápniku, je podľa Béderovej vápnik z mliečnych výrobkov pre telo viac využiteľný.

Lekárka objasňuje, že mlieko môže telu škodiť len v dvoch prípadoch. "Ak je človek alergický na mliečnu bielkovinu alebo má laktózovú intoleranciu, teda má deficit enzýmu, ktorý by mal mliečny cukor štiepiť," vysvetlila. Deťom odporúča kupovať plnotučné čerstvé mlieko a obyčajné maslo. Nahradiť ho nátierkami je lepšie len u detí, ktoré majú poruchu štiepenia tukov.

Béderová tiež zdôrazňuje, že sa netreba báť tuku z mlieka. "Treba povedať, že tuk, ktorý tam je, obsahuje mastné kyseliny so stredným a krátkym reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v organizme, lebo hneď sa využívajú na tvorbu energie a neukladajú sa do tukových zásob," podčiarkla.

Okrem mlieka treba podľa lekárky konzumovať kyslomliečne výrobky, ktoré sú prospešné aj pre ľudí, ktorí netolerujú mlieko, a tiež pre tých, ktorí sa liečia antibiotikami. Do jedálnička by mal každý zaradiť aj bryndzu. "Bryndza je úplný zázrak. Čo sa týka živín, sú tam také, ktoré inde ani nenájdete," povedala. Veľmi prospešné sú tiež syry. Vhodnejšie sú však tvrdé ako tavené, keďže taviace soli čiastočne blokujú vápnik.