Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Milióny ľudí sledovali prechod Venuše pred Slnkom

Astronomický úkaz mohli vidieť aj ľudia v Indii. Na sníme je vidieť časť Tádž Mahalu spolu s prechodom Venuše cez Slnko. Foto: TASR/AP

Vzácny astronomický úkaz sa opäť zopakuje až o 105 rokov.

Mys Canaveral 6. júna (TASR) - Milióny nadšencov, profesionálnych aj amatérskych astronómov na celom svete, sledovali v noci nadnes prechod Venuše pred slnečným diskom. Vzácny astronomický úkaz sa opäť zopakuje až o 105 rokov.

Astronomický úkaz si nenechala ujsť ani NASA
Okrem priamych pozorovaní pomocou ďalekohľadov a tmavých skiel ho bolo možné sledovať prostredníctvom prenosov na desiatkach internetových stránok. Do pozorovania sa zapojil aj Hubblov kozmický teleskop a astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Prechod Venuše pred diskom Slnka sledovali malí aj veľký na celom svete
Foto: TASR/AP
Celý úkaz sa začal deväť minút po polnoci SELČ a trval približne šesť hodín a 40 minút. Jeho celý priebeh však mali šancu vidieť len záujemcovia z východnej Ázie, Austrálie, Tichomoria, Havaja a Aljašky, kde bol v tom čase deň. Z územia Slovenska bolo možné sledovať len jeho poslednú tretinu po východe Slnka.

Priamy internetový prenos NASA si pozreli takmer dva milióny používateľov.

Pomalý pohyb Venuše v podobe malého čierneho bodu po severnej hemisfére Slnka sledovali pozorovatelia na všetkých siedmich kontinentoch vrátane Antarktídy.



Astronomický úkaz môže pomôcť pri hľadaní nových planét
Tranzit Venuše bol dôležitý aj z pohľadu vedeckého výskumu. Odborníci chceli získať viac informácií o hustej atmosfére Venuše, čo by pomohlo spresniť metódy využívané pri hľadaní planét mimo slnečnej sústavy.

Dôležité pozorovania v tomto smere uskutočnila aj sonda ESA Venus Express, ktorá sa v súčasnosti nachádza na obežnej dráhe Venuše. Získané informácie sa budú porovnávať s údajmi z pozemských teleskopov.



Ďalší úkaz bude v roku 2117
Od roku 1609, keď Galileo Galilei po prvý raz použil ďalekohľad na astronomické účely, nastalo iba osem takýchto prechodov z toho pozorovaných bolo sedem (1639, 1761, 1769, 1874, 1882, 2004, 2012). Ďalší sa uskutoční až v decembri 2117, takže ho už zrejme neuvidí nikto z dnes žijúcich ľudí.