Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Takto pripravíte ten najlepší mikulášsky balíček pre deti

Ilustračná snímka. Foto: Nadácia Zentiva

Ak bude väčšina balíčka zdravá, malá sladkosť dieťaťu neuškodí, lepšie ako normálne sú však cereálne tyčinky.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Pri príprave Mikulášskeho balíčka treba myslieť podľa odborníkov nielen na detskú radosť, ale aj na ich zúbky a zdravie. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto pripravili pre rodičov rady, ako pripraviť zdravší mix maškŕt do balíčkov pre deti.

Väčšinu balíčka by malo tvoriť ovocie. Okrem pomarančov, mandarínok či jabĺčok to môže byť aj kivi, hruška či banán, ale aj čerstvá ovocná šťava s vysokým podielom ovocia. Ovocie možno doplniť orieškami ako vlašské orechy, mandle, lieskovce či para orechy. Treba dať pozor, aby boli nepražené a nesolené.

Ak bude väčšina balíčka zdravá, malá sladkosť dieťaťu neuškodí, lepšie ako normálne sú však cereálne tyčinky. "Cukry majú svoje nezastupiteľné miesto, nakoľko pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné úplne zakazovať sladkosti. Ak teda predsa doprajete svojmu dieťaťu čokoládu ako príležitostnú maškrtu, tak vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa," radí Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Na internete tiež možno nájsť množstvo receptov, ako si vyrobiť tradičné kupované sladkosti doma, ale v zdravšom variante. Odborníci preto radia vyskúšať recepty na maškrty, ktoré obľubujú deti a upiecť ich o čosi zdravšie.