Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Markleová dostane od Harryho tradičnú obrúčku z waleského zlata

Meghan Markleová Foto: TASR/AP

Dvadsaťštyrikarátové waleské zlato má vyššie percento čistého zlata než štandardné 18-karátové, čo mu dáva bohatú a teplú farbu.

Cardiff 22. marca (TASR) - Britský princ Harry pri sobáši s americkou herečkou Meghan Markleovou v máji dodrží tradíciu, ktorá sa začala pred takmer 100 rokmi - svojej vyvolenej venuje svadobnú obrúčku vyrobenú z waleského zlata. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá mala svadobnú obrúčku z waleského zlata, bola Harryho prababka, kráľovná Alžbeta; v roku 1923 sa ešte ako Elizabeth Bowesová-Lyonová vydala za budúceho kráľa Juraja VI.

Jej príklad nasledovala i jej dcéra, súčasná britská kráľovná Alžbeta II., keď sa v roku 1947 vydala za princa Philipa. Prstene z waleského zlata mali aj ďalšie kráľovské nevesty v Británii, naposledy Catherine Middletonová, terajšia vojvodkyňa z Cambridgea, na svadbe s princom Williamom v roku 2011.

Pre Markleovú vyhotoví túto ojedinelú svadobnú obrúčku zrejme klenotnícka dielňa Wartski, uviedol Ben Roberts, riaditeľ spoločnosti Clogau, ktorá kráľovskému dvoru dodáva zlato už viac než jedno storočie. Podľa neho bude mať obrúčka jemný zlatý odtieň, aby ladila s Markleovej zásnubným prsteňom.

Zvyčajne totiž mávajú výrobky z waleského zlata charakteristickú ružovozlatú farbu. Dvadsaťštyrikarátové waleské zlato má vyššie percento čistého zlata než štandardné 18-karátové, čo mu dáva bohatú a teplú farbu. Na každej svadobnej obrúčke britských kráľovských neviest je vyobrazený waleský drak.