Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Bratislavskí seniori sa v lete veľa dozvedia o hudbe či astronómii

Prednáškou Hudba v živote človeka sa začal v utorok 6. augusta 2013 tretí ročník Letnej univerzity seniorov v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Celkove sú pripravené štyri prednášky Letnej univerzity seniorov počas prvých dvoch augustových týždňov.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Prednáškou Hudba v živote človeka sa začal dnes tretí ročník Letnej univerzity seniorov v Bratislave. Na jej slávnostnom otvorení v zaplnenej Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca privítal nových študentov primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik a Janka Chládecká, riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského, ktoré odborne pripravuje prednášky.

"Táto univerzita je príspevkom mesta k práci so seniormi. Teší nás váš veľký záujem o vzdelávanie," povedal v úvode primátor.

Úvodná prednáška Petra Michalicu sa týkala hudby a jej významu pre život človeka. Známy husľový virtuóz hovoril nielen o svojej ceste k hudbe a zážitkov z účinkovania v rôznych krajinách sveta, ale aj o jej význame a účinkoch. Vyše 150 účastníkov sa dozvedelo, že korene hudby sú v Indii, čo je to Bachova architektúra, prečo stáročia zneje hudba v kostoloch, o význame hudobnej interpretácie či o využívaní hudby v muzikoterapii, pretože pôsobí blahodarne.

"V súčasnosti si každý môže naordinovať hudbu. Spievanie uspávanok deťom sú vitamíny duše človeka. Hudba vo filme mi často tisne slzy do očí," vyznal sa hudobník, ktorý v závere aj zahral niekoľko ukážok na husliach.



Pre TASR Michalica uviedol, že často hráva na rôznych podujatiach seniorom, ale takúto prednášku má prvýkrát a prijal ju s nadšením.

Celkove sú pripravené štyri prednášky Letnej univerzity seniorov počas prvých dvoch augustových týždňov. Na nich poprední slovenskí umelci a historici zasvätia účastníkov do tajov rôznych odborov. Vývojom Slnka s trvaním miliardy rokov a najnovšími výsledkami vo výskume Slnka zo Zeme bude hovoriť astronóm Vojtech Rušin. Pomoháčsku Bratislavu a prvých habsburských panovníkov predstaví profesor Jozef Baďurík. Univerzitu uzatvorí prednáška Kataríny Nádaskej o ženách liečiteľkách a bosorkách, obvineniach z bosoráctva či trestoch a najznámejších procesoch s bosorkami v Bratislave.

Každý účastník letnej univerzity dostane na záver certifikát o jej absolvovaní, ale skúšok sa seniori báť nemusia. Vlani absolvovalo toto vzdelávanie vyše 100 záujemcov. Počas prednášok sa dozvedeli o sídelnom vývoji v slovanskej dobe na území Bratislavy, slovenskej metropole 20. a 21. storočia, priemyselnej Bratislave aj o najnovších archeologických výskumoch v slovenskej metropole.