Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Letisko v Bratislave otvorilo pozorovateľňu pre fanúšikov lietadiel

Na bratislavskom letisku M.R. Štefánika otvorili pozorovateľňu pre verejnosť a fanúšikov fotografovania lietadiel 20. apríla 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyhliadka sa nachádza za oplotením letiska v blízkosti dráhy 31 a pre ľudí je prístupná z bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Fanúšikovia letectva či verejnosť môžu sledovať prílety a odlety lietadiel na bratislavskom letisku z novej pozorovateľne. V piatok ju slávnostne otvorili predstavitelia Letiska Milana R. Štefánika spolu s nadšencami letectva.

Vyhliadka sa nachádza za oplotením letiska v blízkosti dráhy 31 a pre ľudí je prístupná z bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. "Otvorili sme miesto, ktoré sme pripravili pre verejnosť, pre fanúšikov fotografovania lietadiel, pre rodiny s deťmi, skrátka pre kohokoľvek, kto sa bude prechádzať okolo dráh letiska," opísala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Na bratislavskom letisku M.R. Štefánika otvorili pozorovateľňu pre verejnosť a fanúšikov fotografovania lietadiel 20. apríla 2018.
Foto: TASR - Martin Baumann

Vyhliadka so schodmi a lavičkou je vysoká 1,5 metra. Je zhotovená tak, aby mohol dospelý človek fotografovať lietadlá nad výškou oplotenia letiska. "Bude otvorená nepretržite 24 hodín denne," doplnila Ševčíková.

O vybudovanie takejto vyhliadky sa dlhodobo usilovali najmä fanúšikovania fotografovania lietadiel, takzvaní spotteri. "Diskutovali sme s letiskom o tomto projekte viacero rokov," priblížil Juraj Ondruš z občianskeho združenia Airliners.sk, ktoré združuje nadšencov letectva.

Na bratislavskom letisku M.R. Štefánika otvorili pozorovateľňu pre verejnosť a fanúšikov fotografovania lietadiel 20. apríla 2018. Na snímke priestor pre lepšie fotografovanie lietadiel.
Foto: TASR - Martin Baumann

Vybudovanie takejto pozorovateľne nie je podľa jeho slov po technickej stránke náročné, komplikované to bolo z hľadiska získania všetkých potrebných povolení. "Máme to, čo sme naozaj chceli. Som veľmi rád za celú spotterskú komunitu, komunitu fanúšikov letectva, že sa to podarilo," opísal Ondruš.