Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Komplexná obnova domu môže znížiť spotrebu energií až o 50 percent

Komplexná obnova sa začína energetickým posúdením bytového domu.

Bratislava 10. júla (TASR) - Platby za teplo patria k najvyšším položkám rodinných rozpočtov. Približne polovica Slovákov býva v bytových domoch, kde nemajú možnosť výšku spotreby energií a tepla ovplyvniť samostatne.

Ako usporiť energie, a tým aj financie, radí Miloš Blanárik z Prvej stavebnej sporiteľne, a. s.: "Predovšetkým obyvatelia bytových domov starších ako 20 rokov platia za teplo, ktoré im doslova neefektívne uniká z bytov do ovzdušia. Tieto bytové domy nevyhnutne potrebujú podstúpiť ozdravenie v podobe rekonštrukcie a zásadnej obnovy. Naozaj výraznú úsporu energií nie je reálne možné dosiahnuť iba samotným zateplením obvodových múrov a strechy, pretože komplexná obnova bytového domu, ktorá obsahuje, samozrejme, aj kotolňu, aj okná, aj vstupné dvere, môže priniesť aj viac ako 50-% úsporu na energiách, avšak vyžaduje si aj hydraulické vyregulovanie vykurovacieho systému, aby kúrenie nekúrilo tak ako pred tým, kým to nebolo zateplené. Vlastníci bytov v komplexne obnovenom bytovom dome sa už neraz presvedčili, že práve tieto dosiahnuté úspory, ale v prípade, že to zateplili komplexne vrátane toho vyregulovania, môžu byť dokonca vyššie ako splátka úveru."

Komplexná obnova sa začína energetickým posúdením bytového domu. Nasleduje odstránenie systémových porúch panelových domov a statických chýb. Potom výmena okien, vstupných brán, zateplenie obvodových múrov, oprava strechy spojená s jej zateplením a zaizolovaním. Nevyhnutné sú aj zmeny v energetických systémoch – výmena a izolovanie vnútorných energetických rozvodov, vyregulovanie vykurovacej sústavy a namontovanie termostatických ventilov na radiátory.

Všetky tieto úpravy si vyžadujú značnú finančnú investíciu. Jedným z možných riešení, ako komplexnú obnovu bytového domu financovať, je využitie výhod stavebného sporenia. Ide o dostupnú formu financovania, ktorá je navyše podporovaná štátom.