Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kam na lyžovačku?

Hochkar Foto: Alexander Kaiser

V Dolnom Rakúsku nájdete mierne rodinné i náročnejšie lyžiarske svahy.

Bratislava 14. decembra (OTS) - Lyžiarske strediská Dolného Rakúska sa nachádzajú len kúsok od Bratislavy. Nadšencov lyžovania a zimných športov tu čaká viacero lyžiarskych stredísk, 200 kilometrov zjazdoviek a približne 100 vlekov. Nemusíte cestovať príliš ďaleko a lyžovačku si užijete mimo veľkých rakúskych lyžiarskych centier. Dolnorakúsky región ponúka väčšie i menšie lyžiarske strediská, dlhú sieť bežkárskych tratí, zimné zábavné parky, zážitkové centrá, kvalitné lyžiarske školy a krásne rodinné horské chaty.

Vďaka rozmanitým snehovým zážitkom a blízkosti Dolného Rakúska je tento región mimoriadne atraktívny pre denných turistov a krátkodobých dovolenkárov. Keďže ponuka a možnosti sú naozaj rôznorodé, počas zimnej sezóny si tu každý príde na svoje. Dolné Rakúsko ponúka až 24 lyžiarskych stredísk s 200 kilometrami zjazdoviek a 100 vlekmi či výstupnými pomôckami na svah - medzi nimi aj 15 malých, osobitých, no kvalitných lyžiarskych stredísk. Populárne sú široké a jednoduché zjazdovky, ideálne pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. Medzi mimoriadne obľúbené patria aj zážitkové centrá s individuálnymi ponukami pre každého fanúšika zimy. Celkovo je ich v Dolnom Rakúsku 9. Nachádza sa tu aj množstvo lyžiarskych škôl, 9 z nich ponúka kurzy akadémie SNOW FUN Academy Niederösterreich, ktoré deti a mládež premenia na lyžiarskych profesionálov. V lyžiarskych strediskách sa určite opýtajte na kartu Ostalpen-Card, vďaka ktorej získate rôzne atraktívne ponuky a zľavy.
Annaberg
Foto: Niederösterreich-Werbung/schwarz-koenig.at

Lyžiarske strediská naozaj pre každého
Rodiny budú mať v Dolnom Rakúsku veľkú radosť z lyžiarskych stredísk zameraných na deti s 90 modrými zjazdovkovými kilometrami. Na potreby najmenších lyžiarov sa špecializujú v strediskách Annaberg a Lackenhof am Ötscher regiónu Mostviertel. V rodinnom lyžiarskom stredisku Annaberg sa v tohtoročnej sezóne spúšťa prevádzka nového rodinného parku a skicrossový areál sprístupňuje novú zábavnú skicrossovú trať. Vo Viedenských Alpách ponúkajú lyžiarsku zábavu pre celú rodinu strediská Familienskiland St. Corona am Wechsel, Puchberg am Schneeberg a Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee. V lyžiarskych strediskách Hochkar in Göstling an der Ybbs, Gemeindealpe Mitterbach a Raxalpe sa naopak môžete zabávať aj viac športovo a adrenalínovo. Na náročných zjazdovkách, v snežných a zábavných parkoch a špeciálnych freeridových areáloch sa môžu milovníci akcie a skialpinisti doslova vyblázniť.
Guga hö
Foto: Mostviertel Tourismus, Fred Lindmoser

Ranná lyžovačka na mostviertelských horách s názvom Guga hö
Ranostajov čakajú na horách v regióne Mostviertel úžasné a výnimočné chvíle. Guga hö je názov rannej aktivity a ponuky pre pôžitok z lyžovania. Toto zvláštne pomenovanie vychádza z mostviertelského nárečového slova, ktoré v preklade znamená „bdelý“. Ide o skutočne exkluzívny lyžiarsky zážitok vrátane predobedného občerstvenia „brunch“ na horskej chate. Ak lyžujete, určite máte radi pocit z čerstvo upravenej zjazdovky a malého počtu ľudí na svahu. A práve o tom je Guga hö. Po skvelej lyžovačke môžete relaxovať v ležadlách priamo na svahu. Počas zimnej sezóny sa toto ranné podujatie koná približne 10-krát.
Gemeindealpe
Foto: NÖVOG/Zwickl

Raj pre bežkárov uprostred prírody
Prvotriedne podmienky nájdu v Dolnom Rakúsku aj bežkári. Sieť bežkárskych tratí má totiž spolu dĺžku až 800 kilometrov, čo predstavuje vzdialenosť Bratislavy od rumunskej Bukurešti. Celá sieť zahŕňa rozsiahle časti regiónov Waldviertel, Mostviertel a Viedenské Alpy. Trate sú špičkovo upravené a vhodné dokonca aj pre korčuliarov. Región Waldviertel si pre bežkárov pripravil aj rôzne výhodné ponuky a zastávky. Na viac ako polovici traťových kilometroch si bežkári môžu vychutnať výhľad na okolité pohoria alebo náhorné plošiny, časť bežkárskych tratí je dokonca umelo osvetlená a využiť sa tak dajú aj vo večerných hodinách.
Schneeberg
Foto: Schneebergbahn

Adrenalínová zábava pre snowboardistov a freestylerov
Snowboardisti a freestyleri všetkých skúsenostných a vekových úrovní majú rovnako v dolnorakúskych funparkoch a freeridových centrách dvere otvorené a nájdu v nich vhodný terén na poriadnu zábavu. Medzi TOP centrá patria najmä Funpark Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee, Freeridový areál Gemeindealpe Mitterbach, Snowpark Gemeindealpe Mitterbach, Funpark Hochkar a Freeride Zentrum Ost am Hochkar. Funparky a freeride centrá ponúkajú rôzne zábradlia, strmé zákruty, podmienky pre viaceré adrenalínové prvky, množstvá prekážok, boxy a odrazové mostíky. Mnohé z nich sú po celej dĺžke osvetlené, a tak sú k dispozícii vo dne v noci.
Mönichkirchen
Foto: Wiener Alpen/Claudia Ziegler

Vďaka rôznorodým svahom a ponukám je Dolné Rakúsko aj v zime ideálnym miestom na prežitie športových a oddychových dní. Či rodinná zjazdovka v Annabergu alebo strmšie svahy na Raxe, v dolnorakúskych lyžiarskych strediskách nájdete všetky možnosti lyžovačiek: od ľahko zdolateľných až po poriadne náročné zjazdovky.

Ďalšie informácie o zime v Dolnom Rakúsku 2017/2018 a kompletnom programe s tipmi a dovolenkovými ponukami nájdete na adresách: https://www.dolne-rakusko.info/lyzovanie-a-snoubordovanie a
https://www.dolne-rakusko.info/zima-mimo-zjazdovky