Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

Japonci nafilmovali kalmara obrovského v jeho životnom prostredí

Kalmar obrovský, ako ho nafilmovali japonskí vedci. Foto: TASR/AP

V minulosti bol kalmar obrovský považovaný za tvár mýtickej morskej príšery kraken, ktorú námorníci v 18. storočí obviňovali z potápania lodí pri brehoch Nórska.

Tokio 8. januára (TASR) - Japonský tím vedcov zachytil na filme kalmara obrovského, ako sa vynára z hlbín temného oceánu takmer kilometer pod jeho povrchom.

Hoci je zachytený hlavonožec iba trojmetrový - najväčší ulovený kalmar obrovský (Architeuthis dux) meral aj s chápadlami 18 metrov - Japoncom sa ho ako prvým na svete podarilo nafilmovať v júli v jeho prirodzenom životnom prostredí, 1000 kilometrov južne od Tokia pri Boninských ostrovoch (Ogasawara). Vedci to považujú za kľúčový krok k pochopeniu tohto živočícha, píše agentúra Reuters.

"Mnohí ľudia sa pokúšali zachytiť obraz živého kalmara obrovského v jeho prirodzenom životnom prostredí, či už vedci alebo filmové tímy, ale všetci zlyhali," povedal zoológ japonského národného múzea prírodných vied Cunemi Kubodera, ktorý tím viedol.

"Toto sú vôbec prvé zábery živého kalmara obrovského," komentoval filmový záznam japonskej televízie NHK a televízneho kanálu Discovery.

Tím uspel zásluhou malej ponorky vybavenej svetlami, neviditeľnými pre človeka i hlavonožca.

Kubodera, kameraman a kormidelník ponorky, sa potichu spustili do hĺbky 630 metrov, kde vypustili ako návnadu metrového kalmara. Celkove sa ponorili do tmy oceánu asi 100-krát, kde potichu čakali, kým mali šťastie. Keď sa k nim priblížil kalmar obrovský, nasledovali ho do hĺbky okolo 900 metrov.

Zoológ povedal, že videl už veľa druhov kalmarov, ale vylovených z oceánu. Prvýkrát na vlastné oči videl kalmara obrovského plávať. "Bolo to ohromujúce. Nikdy som nesníval, že to bude také krásne. Je to nádherný tvor".

V minulosti bol kalmar obrovský považovaný za tvár mýtickej morskej príšery kraken, ktorú námorníci v 18. storočí obviňovali z potápania lodí pri brehoch Nórska.

Japonský zoológ dodal, že kalmary obrovské pláva osamelo v hlbinách oceánu a nežijú v skupine.