Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Svetoznámy umelec Joan Miró sa narodil pred 120 rokmi

Na snímke obraz Kompozícia, autor Joan Miró Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do spektra jeho tvorby nepatrili výlučne obrazy, venoval sa aj sochárstvu, tapisériám, keramickým vlysom alebo polychrómovaným drevám.

Barcelona/Bratislava 19. apríla (TASR) – Svetoznámy španielsky umelec Joan Miró patrí k autorom nenapodobiteľného štýlu. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 20. apríla 120 rokov.

Do spektra jeho tvorby nepatrili výlučne obrazy, venoval sa aj sochárstvu, tapisériám, keramickým vlysom alebo polychrómovaným drevám. Zanechal tak rozsiahle dielo, ktoré je inšpirujúcim zdrojom aj pre výtvarnú tvorbu súčasnosti.

Dve jeho monumentálne nástenné keramické mozaiky sa nachádzajú v budove UNESCO vo francúzskej metropole Paríži. V roku 1976 jeho nadácia otvorila v Barcelone centrum pre súčasné umenie a v roku 1979 mu univerzita v Barcelone udelila titul doctor honoris causa. V roku 1982 sa umelcov ateliér na Malorke zmenil na jeho múzeum.

Joan Miró sa narodil 20. apríla 1893 v španielskej Barcelone. Vyrastal v rodine zlatníka. Už v detstve sa prejavil jeho výtvarný talent, ale rodičia sa rozhodli, že z neho chcú mať úradníka. Štúdiu umenia sa mohol Miró venovať až po prekonaní vážneho ochorenia a po ozdravnom pobyte na vidieckom majetku, ktorý rodina kúpila pre túto príležitosť. Prvú výstavu svojich diel mal v roku 1918 v rodnej Barcelone. Od roku 1919 žil striedavo v Paríži vo Francúzsku a v Španielsku.

V jeho raných dielach sa prelína tradícia katalánskych iluminácií a fresiek s fauvizmom či fragmentmi kubizmu. V Paríži sa pripojil k surrealistickej skupine a začal klásť akcent na skratkovú hieroglyfickú kresbu s farebnou kombináciou červenej, čiernej, modrej a zelenej.

Napriek svetovej sláve zostal Miró introvertom a zasvätil svoj život len umeniu. V roku 1980, keď ho Španielsko ovenčilo zlatou medailou za umenie, pomenovali vtedy po ešte žijúcom umelcovi námestie v Madride.

Joan Miró zomrel na Malorke 25. decembra 1983 vo veku 90 rokov.