Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jedlo konzumované v útlom detstve formuje vývoj dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Preto rodičia, najmä matky, majú venovať veľkú pozornosť jedlám, ktoré ich deti konzumujú. Do šiestich mesiacov je pre dieťa najvhodnejšie dojčenie.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Výživa dojčiat a batoliat môže mať dlhodobý vplyv na zdravie a vývoj dieťaťa. Preto rodičia, najmä matky, majú venovať veľkú pozornosť jedlám, ktoré ich deti konzumujú.

Do šiestich mesiacov je pre dieťa najvhodnejšie dojčenie. Od tohto veku im treba podávať komplementárnu (doplnkovú) výživu, ovocie, zeleninu, polievku. Ak dieťa nie je dojčené, treba ho začať prikrmovať skôr, od štvrtého mesiaca. Do jedného roka by sa maličkým deťom nemalo dávať bežné kravské mlieko ako nápoj, vhodné je sušené mlieko - tieto skutočnosti vyzdvihla dnes na tlačovej besede spoločnosti Baby-Food, s.r.o., MUDr. Iveta Čierna, PhD., z 2. detskej kliniky, Gastroenterologickej ambulancie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Ako ďalej uviedla, sušené mlieko sa odporúča pre deti dokonca až do veku troch rokov. Od šiestich mesiacov treba deťom dávať kašovitú stravu, od ôsmich mesiacov aj hrudkovitú. Nie je dobré deťom stále podávať všetko mixované, lebo sa postupne musia naučiť prehĺtať aj inú stravu.

Názory na to, kedy je vhodné dojčatám pridávať lepok - obilnú bielkovinu, sa zmenili. V minulosti sa považovalo za správne pridávať ho čo najneskôr, aby sa tak predišlo celiakii, ale výskumy potvrdili, že opak je pravdou. Trošku lepku je vhodné pridávať asi od šiesteho mesiaca. Riziko alergie je menšie, ak sa niektoré potraviny, napríklad aj ryby, ale v malom množstve, dávajú deťom v skoršom veku, uviedla MUDr. Čierna. Súčasne upozornila, že dojčatá a batoľatá netreba prekrmovať, má to negatívny vplyv na výskyt obezity, cukrovky a iných ochorení. Veľmi dôležité pre vývoj mozgu dieťaťa je železo, ktorého zdrojom je napríklad mäso či ryby. Do jedného roku života dieťaťa sa odporúča jedlá nesoliť ako prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Miroslava Cibulková


Konateľka firmy Baby-Food, s.r.o., Hana Krchová novinárov informovala o výrobkoch talianskej značky Plasmon na slovenskom trhu - ide o bezpečné potraviny, špeciálne pripravené pre deti do troch rokov veku. Veľa rodičov podáva svojmu dieťatku v prvých troch rokoch stravu, ktorú bežne konzumuje celá rodina, prípadne potraviny, ktoré vyzerajú detsky, či už veľkosťou, tvarom alebo obalom, ale v skutočnosti nie sú určené pre deti v tejto vekovej kategórii. Takáto strava nie je vhodná a môže byť pre deti v útlom veku dokonca škodlivá. Na výrobky spadajúce do kategórie špeciálnej výživy pre dojčatá a malé deti sa totiž vzťahujú prísne bezpečnostné normy, ktoré spĺňajú len potraviny označené vekom dieťaťa, pre ktorý sú vhodné (v rozmedzí od 4. do 36. mesiaca). Rodičia by si preto pri nákupe mali veľmi pozorne pozrieť, či sú potraviny, ktoré dieťaťu podávajú, výrazne označené, že sú určené pre deti do troch rokov.