Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

J. Mühlfeit: Cesta za životným šťastím je dôležitejšia ako cieľ

Ilustračné foto Foto: Ferratum

Známy kouč a mentor spolupracoval desať rokov s jedným z najbohatších ľudí sveta Billom Gatesom a ten bol šťastný až vtedy, keď začal vykonávať charitatívnu činnosť.

Bratislava 11. októbra (TASR) – O dôležitosti poznania seba i ako byť šťastný v práci aj v živote hovoril v Bratislave globálny stratég, kouč a mentor Jan Mühlfeit. Bolo to v Stredisku kultúry na Vajnorskej, kam si ho pozval spisovateľ Jozef Banáš do svojej talkshow Na kus reči o novej knihe českého hosťa Pozitivní leader.

Podľa Mühlfeita je zle, keď ľudia robia, čo ich nebaví, len aby zarábali peniaze, ale tým nie sú šťastní. Hovorí sa tomu existencionálne vákuum, že nemajú zmysel života. On to prirovnáva k šplhaniu po kariérnom rebríku, ale na konci života zistíme, že rebrík bol opretý o zlú stenu. Mozog je zariadenie, ktoré neumožňuje automaticky vyhrávať alebo byť úspešný, ale umožňuje prežitie.

"Trénovaný mozog sa viac sústredí na naše talentové predpoklady, ako na to, čo nám nejde. Mozog nám neustále hovorí, toto ti nejde, tak rob, čo ti nejde. Čiastočne je to pravda, ale my sa musíme oveľa viac venovať tomu, kde môžeme vyniknúť, pretože to sme my. Dieťa pozná svoj talent, čo mu energiu dáva, preto sa s niektorou hračkou hrá stále a niektorú odloží. Výučbou v škole tú schopnosť stráca. Keď majú šesť rokov, tak 98 percent vykazuje vysokú kreativitu, u 25-ročných dospelých sú to len dve percentá. Kreativita je udupaná práve výučbovým procesom," konštatoval líder, ktorý prednášal v 42 krajinách na štyroch kontinentoch.

Zároveň sa priznal, že ako päťdesiatnik mal vážny problém so závislosťou a tou drogou bola výkonnosť. V honbe za úspechom prekonával neustály stres a ťažkosti, čo sa odrazilo na zdraví a vzťahoch s rodinou. Dlhé roky vydržal vysoké tempo až sa neubránil vyhoreniu ani pobytu na psychiatrii.

"Práca ma bavila, bol som na vrchole. No keď mozog mentálne neodpočíva, vzniká problém. Treba vedieť relaxovať, likvidovať stres. Musí byť rovnováha medzi psychickou a fyzickou činnosťou. Robotník s lopatou nemá depresiu. V liečebni v Bohniciach bolo veľa ľudí s viacerými titulmi. Mňa tento trojmesačný pobyt v blázinci vrátil na zem. Po návrate domov som mal 7000 emailov, ale ešte ďalšie tri mesiace som sa spamätával a pomohlo mi aj behanie," priznal sa 55-ročný kouč, ktorý každý deň športuje.

Tiež prezradil, že desať rokov spolupracoval s jedným z najbohatších ľudí sveta Billom Gatesom a ten bol šťastný až vtedy, keď začal vykonávať charitatívnu činnosť.

"Kniha by mala umožniť to, aby sa ľudia lepšie poznali. Pojednáva o štyroch aspektoch sebapoznania. Treba porozumieť, na čo máme talent, pretože tak môžeme podávať dobré výkony aj byť šťastní. Treba nájsť zmysel života, že porozumiem sám sebe. Tomu venovať všetku energiu, a tie sú štyri: fyzická, emocionálna, mentálna a spirituálna. No nielen vynaložiť, ale ich aj obnovovať, aby šťastie a výkon boli v rovnováhe a udržateľné. Štvrtý princíp hovorí, že šťastie nie je bod, ale cesta. A tá je dôležitejšia než cieľ," uviedol pre TASR autor.