Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Mladí ľudia v Iráne oslavujú Valentína aj napriek zákazu

Na snímke pouličný predavač ponúka balóniky s tematikou sv. Valentína 14. februára 2018. Foto: TASR/AP

Miestne kaviarne a reštaurácie sú plné chlapcov a dievčat, kde si navzájom na Valentína vymieňajú darčeky.

Teherán 14. februára (TASR) - Niektorí mladí Iránci oslavujú v stredu Deň svätého Valentína aj napriek tomu, že tamojšie úrady oslavy tohto sviatku, ktorý je podľa nich súčasťou "úpadkovej západnej kultúry", zakázali. Informovala o tom agentúra AP.

Miestne kaviarne a reštaurácie sú plné chlapcov a dievčat, kde si navzájom na Valentína vymieňajú darčeky.

Iránske úrady od roku 2011 zakázali akúkoľvek propagáciu či predaj tovaru s názvom alebo symbolmi Dňa svätého Valentína. Viacerí majitelia obchodov však uviedli, že zaľúbenci si mohli vyberať z množstva plyšových medvedíkov, bonboniér v tvare srdca či iných darčekov s valentínskou symbolikou.

V roku 2016 Irán oznámil, že bude ostro zasahovať proti oslavám na Valentína a obchody profitujúce z tohto sviatku budú obvinené z trestného činu.

Deň svätého Valentína 14. februára je každoročnou poctou romantike a zaľúbenosti. Názov má po ranokresťanskom mučeníkovi a je čoraz populárnejší v Iráne i ďalších krajinách Blízkeho východu, pripomína AP.

Ostrá reakcia vedenia islamskej republiky je súčasťou jeho kampane proti šíreniu západnej kultúry. Saudská Arábia sa takisto snaží skoncovať s Valentínom, ale sviatok sa vo veľkom oslavuje v okolitých krajinách a mestách, napríklad v emiráte Dubaj.