Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

India vyslala do vesmíru svoju 100. družicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa odštartovala z kozmodrómu na ostrove Šríharikóta pri pobreží juhoindického štátu Ándhrapradéš.

Naí Dillí 12. januára (TASR) - India vyslala v piatok do vesmíru svoju v poradí 100. družicu, ktorá má posilniť ochranu hraníc krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vypustenie 100. satelitu @isro-m (Indickou organizáciou pre vesmírny výskum) odráža skvelé úspechy a svetlú budúcnosť kozmického programu Indie," napísal na Twitteri indický premiér Nárendra Módí.

Družicu Cartosat-2, ako aj ďalších 30 menších mikro a nano satelitov, úspešne vyniesla na obežnú dráhu indická nosná raketa PSLV-C40. Viac ako polovica z nich bola americká, zvyšné patrili Indii, Kanade, Fínsku, Francúzsku, Británii a Južnej Kórei.

Raketa odštartovala z kozmodrómu na ostrove Šríharikóta pri pobreží juhoindického štátu Ándhrapradéš.

Najmodernejšia indická družica PSLV-C40 vybavená špičkovými technológiami má pomôcť pri ochrane indických hraníc a monitorovaní budovania infraštruktúrnych projektov.

Zábery s vysokým rozlíšením, ktoré bude satelit vysielať naspäť na Zem, majú podľa zdrojov z ISRO slúžiť aj na monitorovanie aktivít militantov v Pakistane, Číne, Bangladéši, na Srí Lanke a v Nepále.

India venuje na rozvoj svojho kozmického programu štyri miliardy dolárov ročne. Jedným z jej cieľov je získanie väčšieho podielu na lukratívnom globálnom trhu ako poskytovateľ cenovo výhodného vysielania družíc na obežnú dráhu Zeme.