Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Radio_Head Awards ocení ženy za prínos do hudby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Víťazi Radio_Head Awards 2023 budú vyhlásení 15. marca v Slovenskom rozhlase a odnesú si sošky, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická.

Bratislava 11. marca (TASR) - Rádio_FM v pondelok ráno (11. 3.) v relácii Ráno na eFemku predstavilo mená troch držiteliek ocenenia za prínos do hudby v aktuálnom 16. ročníku Radio_Head Awards. Už tento piatok, 15. marca, budú udelené hudobné ceny tým najlepším domácim nahrávkam, za ktoré hlasovali fanúšikovia domácej hudby v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut roka a Objav roka. Okrem hlasovania poslucháčov budú tradične udelené aj ceny v porotcovských kategóriách ako Elektronická hudba, World Music, Hard and Heavy, Jazzová hudba, Klasická, Experimentálna a Folková hudba.

Rádio_FM a Denník N, ktorí spoločne v predstihu udeľujú ocenenie za prínos do hudby, sa rozhodli symbolicky oceniť všetky ženy, ktoré tvoria hudbu, píšu o nej či hovoria, alebo pracujú v zákulisí, kde ich prácu nie je vidieť. Ocenenie si prevezmú tri z nich. Prvou z nich je promotérka, bookingová agentka a manažérka Táňa Lehocká, ktorá sa aktuálne podieľa aj na organizácii showcaseového festivalu Sharpe. Druhou ocenenou je pesničkárka, speváčka, skladateľka, ale aj "hlas" legendárnej relácie Folkfórum, Soňa Horňáková. Trojicu ocenených dám uzatvára Sláva Daubnerová, ktorá je aj v zahraničí uznávanou režisérkou opier.

"Slovenská hudobná scéna má šťastie na množstvo výrazných ženských osobností, ktoré ju posúvajú vpred. Pre verejnosť často zostávajú len akýmisi neviditeľnými ženami, ženami v pozadí, preto pre nás bolo dôležité upriamiť na ne počas aktuálneho ročníka Rádiohláv pozornosť," uviedla Janka Imrichová, intendantka Rádia_FM.

Na ocenenie Album roka 2023 sú nominovaní Fvck_Kvlt (album Cigán), Katarzia (Šťastné dieťa), Meowlau x Val (Daydream), The Curly Simon (Zvláštny svet) a Vojtik (Kvety z Podpoľania). Ocenenie Skladba roka získa jeden z pätice Berlin Manson x FVLCRVM (skladba Hotel Kyjev), Billy Barman (Karamel), Lash & Grey (Come and get it), The Curly Simon (Letní blázni feat. Jana Kirschner) a Vojtik (Detviansky sen).

Víťazi Radio_Head Awards 2023 budú vyhlásení 15. marca v Slovenskom rozhlase a odnesú si sošky, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická.