Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Howard Carter, objaviteľ Tutanchamónovej hrobky v Údolí kráľov

Na nedatovanej archívnej snímke Howard Carter skúma sargofág Tutanchamóna. Foto: TASR/AP

Pred 138 rokmi sa narodil britský archeológ a egyptológ Howard Carter, ktorý objavil neporušenú Tutanchamónovu hrobku v Údolí kráľov. Tento unikátny nález vzbudil obrovský záujem .

Bratislava 9. mája (Teraz.sk) - Svet si pripomína 138. výročie narodenia významného britského archeológa a egyptológa Howarda Cartera.

Howard Carter sa narodil 9. mája 1874 (niektoré zdroje uvádzajú ako rok narodenia aj rok 1873) .

V roku 1900 prijal H. Cartera do zamestnania egyptológ Newbwery. Od roku 1907 financoval jeho výskumy bohatý anglický šľachtic lord Carnarvon.

Neporušenú Tutanchamónovu hrobku v Údolí kráľov objavil H. Carter v roku 1922. Tutanchamón bol menej významný faraón, ktorý vládol Egyptu veľmi krátko, jeho hrob však bol neporušený.

Údolie kráľov pri Luxore, kde objavili takmer tridsiatku pochovaných kráľov, už pred Carterom skúmali mnohí a spustošili ho i vykrádači hrobov. Preto tento unikátny nález vzbudil obrovský záujem .

Podzemná hrobka pozostávala zo štyroch pohrebných komôr, každá z nich, uzavretá zlatými dverami, obsahovala viac ako 600 druhov nádherných predmetov. V najvnútornejšej komore objavil Carter nedotknutý sarkofág s múmiou mladého faraóna.



Objav Tutanchamónovej hrobky oficiálne zverejnili 23. februára 1923. Archeológ Howard Carter, ktorý zomrel slávny a bohatý 2.3.1939, dostal niekoľko čestných doktorátov.

Známy egyptský faraón Tutanchamón trpel rázštepom podnebia a vrodenou chybou chodidla, takzvanou konskou nohou. Zomrel po komplikáciách následkom zlomeniny nohy spojenej s maláriou.