Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Holandský a americký vedec sa podelia o Štokholmskú cenu vody 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Švédska korunná princezná Victoria má cenu spojenú s odmenou 150.000 dolárov odovzdať 29. augusta na slávnosti v Štokholme v rámci Svetového týždňa vody.

Štokholm 22. marca (TASR) - Holandského vedca Marka van Loosdrechta a amerického vedca Brucea Rittmanna vyhlásili vo štvrtok za víťazov Štokholmskej ceny vody 2018 za priekopnícke mikrobiologické metódy na úpravu vody a odpadovej vody. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Oznam prišiel práve na Svetový deň vody, ktorý OSN stanovila na 22. marca.

"Priniesli revolúciu do úpravy vody, aby bola bezpečná na pitie, a vylepšili čistenie odpadovej vody, aby bola vhodná na opätovné použitie - to všetko pri minimalizovaní energetickej stopy," uviedla o oboch víťazoch porota udeľujúca ocenenie.

Mark van Loosdrecht je profesorom environmentálnej biotechnológie na Delftskej technologickej univerzite v Holandsku, Bruce Rittmann je profesorom na Inštitúte biodizajnu na Arizonskej štátnej univerzite v USA.

"Už tradične pokladáme polutanty (znečisťujúce látky) len za niečo, čoho sa treba zbaviť, ale teraz ich začíname vnímať ako možné zdroje, ktoré sa len nachádzajú na nesprávnom mieste," uviedol Rittmann vo vyhlásení.

Rittmann je vynálezcom membránového biofilmového reaktora (MBfR), ktorý využíva mikroorganizmy na odstránenie kontaminantov (znečisťujúcich látok) z vody.

Van Loosdrecht privítal "uznanie" a prezradil svoju víziu: podľa neho bude po celom svete postavených viac sebestačných čistiarní odpadovej vody.

Jeden z procesov, ku ktorým prispel svojou vedeckou prácou - známy ako proces anammox - zahŕňa aj odčerpávanie dusíka z odpadovej vody v priemyselných podnikoch a komunálnych čistiarňach.

Švédska korunná princezná Victoria má cenu spojenú s odmenou 150.000 dolárov odovzdať 29. augusta na slávnosti v Štokholme v rámci Svetového týždňa vody. Ide o týždeň trvajúcu konferenciu o vode, ktorá sa tam koná každoročne.

Štokholmskú cenu vody udeľujú od roku 1991, aby tak ocenili úspechy dosiahnuté v činnostiach súvisiacich s vodou - napríklad v hydrológii, vodohospodárstve, aktivizme za dostupnosť a čistotu vody či v budovaní povedomia o tejto téme.