Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Herec Dustin Hoffman zachránil život mužovi na ulici

Foto: TASR/AP

Dvojnásobný držiteľ Oscara Hoffman zatelefonoval záchrannej službe a pomáhal bežcovi, kým túto úlohu neprevzal záchranár Martin Macarthur.

Sydney 10. mája (TASR) - Hollywoodsky herec Dustin Hoffman sa zaslúžil o záchranu života austrálskeho právnika, ktorý dostal srdcový záchvat pri rekreačnom behu v londýnskom Hyde Parku. Informovali o tom dnes médiá.

Hrdina filmu Rain Man o autistickom mužovi kráčal 27. apríla neďaleko svojho domu v Londýne, keď natrafil na 27-ročného Sama Dempstera. Ten sa podľa hercových slov potácal a mal penu pri ústach. Boli to prejavy infarktu.

"Mal som šťastie, že tam bol Dustin a ihneď privolal záchranku, ale mal som šťastie aj v tom, že sanitka prišla do dvoch minút," povedal Dempster pre noviny The Australian.

Dvojnásobný držiteľ Oscara Hoffman (74) zatelefonoval záchrannej službe a pomáhal bežcovi, kým túto úlohu neprevzal záchranár Martin Macarthur.

"Mal smrť na jazyku, takže sme museli konať rýchlo," povedal pre noviny záchranár Macarthur. "Dustin ho prevrátil na chrbát, čo bolo naozaj užitočné, a pomáhal mu udržiavať dýchacie cesty otvorené," dodal.

Trvalo päť minút, kým Dempsterovo srdce začalo opäť biť vďaka kardiopulmonárnemu oživovaniu a práci s defibrilátorom.

Macarthur uviedol, že nebyť Hoffmanovho súcitu a účasti, výsledok "by bol veľmi zlý".

Dempster sa potom dozvedel, že má vrodenú srdcovú chybu, a zaviedli mu prístroj na odvrátenie ďalšieho infarktu.

So svojím záchrancom sa má ešte len stretnúť.

"Keď som nadobudol vedomie, záchranári mi povedali: 'Neuveríte, kto vám zavolal sanitku!' Išiel som z kože vyskočiť od rozrušenia," povedal Dempster. "Myslel som si, že je to žart, aby ma povzbudili, ale bola to pravda," dodal zachránený.

Dempster, narodený v austrálskom mesta Adelaide, začal pracovať v Londýne len dva týždne pred touto udalosťou.